Annons

Gulldén: "Vi måste gå fullt för att nå semi"

Sverige räckte inte till mot Ryssland i gruppfinalen i handbolls-VM.
Med två poäng i bagaget till mellanrundan väntar obesegrade Spanien direkt.
Handboll • Publicerad 6 december 2019
Melissa Petrén och Isabelle Gulldén deppar efter förlusten mot Ryssland.
Melissa Petrén och Isabelle Gulldén deppar efter förlusten mot Ryssland.Foto: Janerik Henriksson/TT

Med allt för många offensiva misstag straffades Sverige av Rysslands kontringsspel i gruppfinalen i Park Dome i japanska Kumamoto. Fjolårets EM-silvermedaljör och de regerande olympiska mästarna vann med 30–22 och vandrade vidare till mellanrundan med maximala fyra poäng.

"En nyckelmatch direkt"

Sverige går dit med två poäng och spelmotorn Isabelle Gulldén synar den krassa verkligheten direkt.

Annons

– Vi kommer behöva gå fullt nästa grupp för att nå semifinal. Då borde man väl kunna förlita sig på sig själv, säger hon.

Eftersom Sverige börjar mot obesegrade Spanien (fyra poäng) på söndag lär det behövas två svenska poäng för att semifinalnerven ska leva vidare även mot Rumänien (noll) på tisdag och Montenegro (två) på onsdag.

– Det är en nyckelmatch direkt, säger Gulldén om mötet med Spanien.

Inte mycket talar för att värdnationen Japan kommer att ställa till det för exempelvis Spanien i nästa runda och på det sättet spetsa till gruppen med svenska ögon.

– Japan är ju luriga, men jag ser de andra som favoriter, säger förbundskaptenen Henrik Signell och fortsätter:

– Vi har ett helt okej läge. Det var väl kanske någonstans det här som ansetts vara mest logiskt, även om vi så klart siktade mot fyra poäng.

Mot Ryssland spelade de svenska spelarna allt för individuellt för att kunna hota toppnationen. Med allt för många bortkastade bollar och avslut i dåliga lägen kontrade ryskorna sönder Sverige och målvakten Filippa Idéhn var helt hjälplös i målet i framför allt den första halvleken (12–16).

– Om vi inte spelar tillräckligt bra anfallsspel så straffar de oss. Och det är det de gör. Man kan tro att det är försvarsspelet som är dåligt, men det är anfallsspelet som är dåligt, säger Gulldén.

Utmanade mer

Inför gruppfinalen stod 30-åringen, som i mästerskapet gör comeback i landslaget efter att ha blivit mamma i somras, på 13 mål, varav 10 på straff. Nu ville hon utmana mer själv framåt – ta mer skott och gå på genombrott.

– Det gjorde jag i alla fall. De har säkert pratat mycket om vad jag kommer med, men jag tycker ändå att de lämnade mig ganska mycket ytor. Det var skönt att få lite dueller och veta att man klarade av det, säger Gulldén.

Annons

Facit blev åtta mål, varav fem var spelmål.

– Skotten trillade väl mer in kanske än vad det var hårt, säger hon med ett leende.

Rättat: I en tidigare version angavs fel antal mål för Sverige i brödtexten. Rätt ska vara 22.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons