Annons

Färjestad tog kommandot i powerplay

Det var som om Färjestad hade en spelare mer på isen från start – och när laget verkligen fick det blev det mål. Karlstadslaget vann den första ishockeysemifinalen mot Djurgården med 5–2, efter två fullträffar i powerplay.
Ishockey • Publicerad 6 april 2019
Färjestads Jesse Virtanen jublar efter 3–0 mot Djurgården.
Färjestads Jesse Virtanen jublar efter 3–0 mot Djurgården.Foto: Tommy Pedersen/TT

Färjestad var grundseriens vassaste lag i numerärt överläge. Då utnyttjade Karlstadslaget nära var fjärde möjlighet.

I den första semifinalen mot Djurgården var hemmalaget 100-procentigt – tre mål på tre försök om man som stora delar av arenan räknar in Mikael Wikstrands bortdömda fullträff tidigt i första perioden. Linus Johansson flyttade då på Djurgårdsmålvakten Adam Reideborns plockhandske på ett liknande sätt som Mattias Tedenby gjorde när HV71 avgjorde den första kvartsfinalen i Karlstad.

Annons

– Det är oerhört luddigt. Jag tycker synd om domarna, säger Färjestads tränare Johan Pennerborn om reglerna.

I stället öppnade Jesse Virtanen målskyttet i lagets andra powerplay och när Daniel Viksten styrde in 4-– i samma spelform mitt i andra perioden var matchen i praktiken över.

– Vårt powerplay funkar bra. Vår femma har spelat tillsammans länge och det känns alltid bra när man får skjuta direktskott med mycket folk framför mål, säger Virtanen, Färjestads bästa poänggörare i grundserien.

”Mycket roligare”

Den finländska backen gillade upptakten av matchserien mot Djurgården mycket bättre än den i långa stycken låsta kvartsfinalen mot HV71.

– Mycket öppnare spel, mycket roligare, säger han.

Färjestad dominerade stort i två perioder. Efter Virtanens 1–0-mål spelade Michael Lindqvist fram Joakim Nygård till 2–0. Djurgårdens första hyfsade period i matchen avslutades sedan med att Virtanen gjorde sitt andra mål fram till 3–0.

– Vi spelar bra ishockey. Vi är intensiva. Men det är bara en match, säger Pennerborn.

”I papperskorgen”

Djurgården kom till den första semifinalen med fyra raka segrar utanför Hovet, inklusive grundserieepilogen i Karlstad då Jacob Josefson avgjorde straffläggningen.

Styrkan på bortais var nu som bortblåst och när uppryckningen kom var det för sent.

Djurgården reducerade två gånger - Sebastian Strandberg i numerärt överläge i slutet av andra perioden och Axel Jonsson-Fjällby lite mer än fem minuter in i den tredje – men riktigt spännande blev det inte.

Annons

– Vi får slänga två perioder i papperskorgen. Färjestad sköljde över oss i 40 minuter. Vi är inte så bra som vi behöver vara, säger Djurgårdstränaren Robert Ohlsson.

Martin Johansson avslutade målskyttet i öppen bur.

Linus Schröder/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons