Annons

Farage föreslår pakt – Trump gör tummen upp

Brexitpartiets Nigel Farage kräver att den brittiske premiärministern Boris Johnson river upp brexitavtalet och bildar en ny allians med honom – annars blåser han upp till valstrid.
Erbjudandet – eller hotet – får stöd från USA:s president Donald Trump.
Storbritannien • Publicerad 1 november 2019
Brexitpartiets Nigel Farage går till val med en önskan om en pakt med premiärministern – och ett upprivet brexitavtal.
Brexitpartiets Nigel Farage går till val med en önskan om en pakt med premiärministern – och ett upprivet brexitavtal.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Det brexitavtal som Boris Johnson kom överens med EU om, efter många om och men, "är inte brexit" enligt Nigel Farage. Farage har drivit på för ett brittiskt utträde ur EU i många år, först som ledare för partiet Ukip och numera som ledare för Brexitpartiet.

– Släpp avtalet, för när veckorna går och folk upptäcker vad det är du har skrivit på så kommer de inte att tycka om det, säger Farage inför ett pressuppbåd när han sparkar i gång partiets valkampanj.

Annons

Inför nyvalet som utlysts till den 12 december föreslår han en "brexitallians", ett slags icke-angreppspakt. Om Johnson inte går med på den så kommer Brexitpartiet "slåss om vartenda mandat" i hela Storbritannien, säger Farage.

Kamp om valkretsar

Boris Johnson nådde efter många om och men ett nytt avtal med EU för två veckor sedan, men de brittiska parlamentarikerna ansåg sig inte ha hunnit granska det och krävde mer tid. I ett nästa steg tog premiärministern initiativ till nyval.

Nigel Farage tycker att avtalet liknar det den tidigare premiärministern Theresa May led tre nederlag i parlamentet med. Han säger att Johnson "försöker sälja en begagnad motor efter att ha putsat huven".

Konservativa partiet har en trygg ledning i opinionsmätningarna, medan Brexitpartiet ligger på omkring tio procent. Men i brittiska val vinner ett parti ett mandat i varje valkrets, vilket innebär att Brexitpartiet skulle kunna gå om regeringspartiet och knipa mandat i flera enskilda kretsar.

Pakten som Farage föreslår skulle innebära att Brexitpartiet lämnar företräde åt de konservativa i de flesta kretsar – i utbyte mot att regeringspartiet gör detsamma i ett antal kretsar.

Trump: Omöjligt att stoppa

Konservativa partiet meddelar att ett sådant samarbete inte är aktuellt och varnar brexitförespråkare för att rösta på Brexitpartiet, med hänvisning till att parlamentet splittras ännu mer.

– Vad vi har här är ett fantastiskt avtal som ingen trodde att vi skulle kunna få. Så fort vi kommer tillbaka i mitten av december kan vi få igenom avtalet, säger premiärministern, som svar på Farages erbjudande.

USA:s president Donald Trump gav också nyligen syn på brexitavtalet och sade att det kan komma att utgöra ett hinder i framtida diskussioner om ett handelsavtal mellan Storbritannien och USA. Det anser inte Boris Johnson.

– När det gäller teknikaliteterna i avtalet så kan vem som helst som tittar på det se att Storbritannien har full kontroll, säger han.

Trump har också talat sig varm om Nigel Farages förslag om ett samarbete. Den amerikanske presidenten, som knutit vänskapsband till Farage de senaste åren, ringde upp dennes egna radioprogram i sändning på torsdagen, för att uttala sig om saken.

– Om du (Farage) och han (Boris Johnson) går ihop så blir det, du vet, en kraft som är omöjlig att stoppa, sade Trump där.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons