Annons

"Fantastiska spelare – ännu bättre utanför isen"

633 mål, 1 478 assist och 2 636 matcher fördelat över 17 säsonger.
I natt hissas Daniel och Henrik Sedins tröjor i Rogers Arena i Vancouver.
Ishockey • Publicerad 12 februari 2020
Daniel Sedin (vänster) och brorsan Henrik Sedin (höger) får sina tröjor pensionerade natten till torsdag. Arkivbild.
Daniel Sedin (vänster) och brorsan Henrik Sedin (höger) får sina tröjor pensionerade natten till torsdag. Arkivbild.Foto: Jason Franson/AP/TT
Duon är Vancouvers två bästa poänggörare någonsin och stod tillsammans för 633 mål och 1|478 assist.
Duon är Vancouvers två bästa poänggörare någonsin och stod tillsammans för 633 mål och 1|478 assist.Foto: Darryl Dyck/AP/TT

Ett trefaldigt firande pågår i Vancouver, på den kanadensiska västkusten: Det är tio år sedan OS i Vancouver, det är 50 år sedan staden fick ett lag i den nordamerikanska ishockeyligan, NHL.

Och den här veckan hyllar stadens ishockeylag Sedinbrödernas 17 år i klubben.

Annons

– Det är ganska häftigt. Här borta är såna här saker stora och speciellt Vancouver är en stad som verkligen hyllar dem som har gjort sig förtjänta av det, säger Tommy Sedin.

TT: Vad säger Daniel och Henrik om all uppståndelse?

– De tycker naturligtvis att det är hemskt roligt att få bli uppmärksammade på det här sättet men de är ganska lugna och gör inget stort väsen av det.

"Fantastiska spelare"

Hyllningen inleddes redan i måndags inför hemmamatchen mot Nashville då tre före detta stjärnor – Markus Näslund, Trevor Linden och Stan Smyl – uppmärksammades.

I natt, svensk tid, hissas bröderna Sedins tröjor i hemmarinken Rogers Arena i samband med matchen mot Chicago. Ingen kommer längre kunna bära Daniels nummer 22 eller Henriks 33 i Vancouver.

På söndag handlar det om deras välgörenhetsarbete utanför isen.

– De flesta spelare får en kväll i sin ära men för att Daniel och Henrik betydde så mycket för både hockeylaget och staden såg man det som en möjlighet att göra något utöver det vanliga, säger Jeff Paterson.

Han är hockeyjournalist på den lokala radiostationen TSN Radio Vancouver och har följt bröderna sedan NHL-draften i Boston i juni 1999.

– Jag tajmade min karriär perfekt med dem och säger som så många andra: De var fantastiska spelare på isen men ännu bättre människor utanför den. Det är en stor del av deras historia, säger Paterson.

2018 lade Henrik och Daniel Sedin ner ishockeykarriären. Genom åren har bröderna blivit förknippade med sina insatser i olika välgörenhetsprojekt och sammanlagt donerat många miljoner. Duon har även bildat en lokal välgörenhetsorganisation i Vancouver.

Annons

– Vancouver har alltid framhållit vikten av att bidra till samhället och Daniel och Henrik köpte det från stunden de kom hit, säger Jeff Paterson.

"Topp tre"

Under Vancouvers 50 år i NHL har laget nått Stanley Cup-final tre gånger utan att vinna en titel. Senast var säsongen 2010–2011 då Vancouver, lett av Henrik och Daniel Sedin, pressade Boston i en finalserie som avgjordes först i den sjunde matchen.

Det är ingen tvekan om att många i staden har ett speciellt förhållande till bröderna Sedin eftersom de spelade hela sin karriär i samma klubb.

– Om du rankar alla idrottare som har spelat i något av stadens lag är Daniel och Henrik topp tre tillsammans med Trevor Linden (Center i Vancouver 1988–1998 och 2001–2008).

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons