Annons

Familjeåterföreningar i USA kan ta två år

USA • Publicerad 6 april 2019
En asylsökande pojke på ett migrantboende i San Diego. Arkivbild.
En asylsökande pojke på ett migrantboende i San Diego. Arkivbild.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Det kan ta upp till två år för USA:s regering att identifiera de potentiellt tusentals migrantbarn som separerats från sina familjer, uppger regeringen i en domstolsinlaga.

Inlagan är det första steget i Trumpadministrationens plan för att identifiera de familjemedlemmar som separerats, vilket ska ske genom en kombination av dataanalys, statistik och manuella genomgångar.

Annons

Den amerikanska människorättsorganisationen American Civil Liberties Union (ACLU) har väckt en grupptalan i domstol i syfte att tvinga regeringen att återförena familjerna.

I fjol införde Trumpadministrationen en nolltoleranspolicy med syfte att gripa och åtala alla som olovligen korsar gränsen mellan Mexiko och USA, vilket ledde till att en mängd familjer splittrades. Efter vågor av protester drog Trump tillbaka beslutet den 20 juni 2018.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons