1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Facket: För lätt sparka drogmissbrukare

Drogmissbruk på jobbet ökar och många får sparken när de upptäcks. Facket vill nu se ett ökat rehabiliteringsansvar från arbetsgivarna.
Kommer inte på fråga, kontrar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe:
Partyknarkare är inte det stora problemet, enligt facket. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT

LO-facket IF Metall drar i höst i gång en kampanj på arbetsplatserna för att möta det ökade bruket av olika narkotiska preparat på jobbet. Att det har ökat är fack och arbetsgivare eniga om, hur mycket är svårare att säga.

– Jag har jobbat som jurist på IF Metall i 17 år. Sista året har jag haft fler sådana här ärenden på mitt bord än alla andra år tillsammans, säger Darko Davidovic.

På Alna, som jobbar med drogfrågor på jobbet, tror man att det ökade antalet tester på arbetsplatserna gör att drogerna kommit till ytan och att antalet ärenden därmed har ökat.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Tar den lätta vägen

Vad det handlar om, och som IF Metall vill sätta stopp för, är alla avsked av drogpåverkade personer som ofta sker med ryggmärgen eftersom droger även för eget bruk är olagligt.

– Arbetsgivarna tar ofta den lätta vägen, säger Darko Davidovic och menar att de lokala facken ofta hänger på i brist på kunskap.

Ofta handlar det inte om partyknarkare, utan om självmedicinering i spåren av olika diagnoser och sjukdomar där den enskilde kanske har utvecklat ett beroende.

– Det råder en stor okunskap, vi vill hitta lösningar tillsammans med arbetsgivarna, säger Davidovic.

Arbetsgivare bör ha samma rehabiliteringsansvar som för alkoholmissbruk. Det ska inte gå att sparka en anställd bara för att man blir påkommen en gång med droger i kroppen på arbetsplatsen, enligt facket. Man måste skilja på det civilrättsliga och arbetsrättsliga.

– Vi håller med arbetsgivarna, att drogerna ska bort – men inte de anställda, säger Darko Davidovic.

Även försäljning

Att droganvändandet har ökat i samhället, att det blivit mer accepterat, är en bild som både fack och arbetsgivare delar.

– Det har blivit ett större problem i många mindre och mellanstora städer där ofta produktionsenheterna ligger. Det förekommer både bruk och försäljning på arbetsplatserna i större utsträckning, säger Teknikföretagens Anders Weihe.

Men att likställa reglerna för rehabiliteringsansvaret vid alkoholmissbruk med narkotika är att gå alldeles för långt, enligt Anders Weihe som egentligen tycker att även ansvaret för att rehabilitera alkoholister är för vidsträckt.

Narkotika är allvarligare, risken för arbetsplatsolyckor större och det är svårare att upptäcka. Hans rekommendation till sina medlemsföretag är omedelbart avskeda den som blir påkommen med droger på arbetsplatser där olyckor kan ske.

Något rehabiliteringsansvar för arbetsgivaren ser han inte framför sig. Det blir en absurd situation om arbetsgivare måste ta ansvar för alla möjliga missbruk, sex-, spel- eller drogmissbruk, resonerar Weihe.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”