Annons

Facebooks användardata granskas i Kalifornien

USA • Publicerad 6 november 2019
Delstaten Kaliforniens justitieminister Xavier Becerra utreder Facebooks användande av användardata. Arkivbild.
Delstaten Kaliforniens justitieminister Xavier Becerra utreder Facebooks användande av användardata. Arkivbild.Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Den amerikanska delstaten Kalifornien kräver svar av Facebook om företagets utlämnande av användardata till bolag som Cambridge Analytica. Bakom kraven på att interna dokument överlämnas står delstatens justitieminister Xavier Becerra som har vänt sig till domstol för att få tillgång till handlingarna.

Kaliforniens besked på onsdagen om den 18 månader långa utredningen av Facebook är det senaste dåliga nyheten för internetjätten som redan utreds av 47 delstater.

Annons

New York och Nebraska har dessutom utvidgat utredningarna till att även gälla konkurrensfrågor, risk för stöld av användardata och manipulering av annonspriser.

Kaliforniens justitiedepartement är också skarpt kritiskt mot Facebooks attityd och säger att bolagets samarbete med myndigheter är "minst ut sagt bristfälligt". Facebook har ännu inte kommenterat utredningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons