Annons

Facebook tar ner saudisk desinformation

Facebook har stängt ner mer än 350 konton och sidor med runt 1,4 miljoner följare som bedrivit en förtäckt påverkanskampanj med kopplingar till den saudiska staten, uppger it-jätten.
Saudiarabien • Publicerad 1 augusti 2019
Saudiarabiens regering bedrev en förtäckt påverkanskampanj i sociala medier, uppger Facebook.
Saudiarabiens regering bedrev en förtäckt påverkanskampanj i sociala medier, uppger Facebook.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

– Våra utredare kunde bekräfta att personerna bakom det här är kopplade till Saudiarabiens regering. Varje gång vi hittar en länk mellan en informationsoperation och en regering så är det anmärkningsvärt och folk förtjänar att veta om det, säger Nathaniel Gleicher, Facebooks chef för cybersäkerhet.

Påverkanskampanjen var koncentrerad till länder i Mellanöstern och Nordafrika, däribland Qatar, Förenade arabemiraten och Egypten. Den involverade falska konton vars innehavare utgav sig för att vara medborgare i de berörda länderna samt falska nyhetssidor. Över en miljon kronor spenderades på att marknadsföra inläggen på Facebook.

Annons

– De skrev normalt på arabiska om regionala nyheter och politiska frågor. De pratade om saker som Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, hans reformplaner, och framgången för Saudiarabiens väpnade styrkor, särskilt i konflikten i Jemen, säger Gleicher.

Saudiarabien har tidigare anklagats för att sprida desinformation online efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi, som i fjol dödades på det saudiska konsulatet i Turkiet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons