Annons

Få söker ersättning efter oaktsam våldtäkt

I över ett år har brottsoffer kunnat ansöka om brottsskadeersättning för oaktsam våldtäkt. Men Brottsoffermyndigheten har ännu inte betalat ut någon skadeersättning för brottet.
Brott • Publicerad 3 november 2019
Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten. Arkivbild.
Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten. Arkivbild.Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Den nya sexualbrottslagen, som medförde det nya brottet oaktsam våldtäkt, började gälla juli 2018, men bara två brottsoffer har sökt ersättning och Brottsoffermyndigheten har hittills inte en enda gång betalat ut brottsskadeersättning. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Totalt har det kommit närmare 200 anmälningar om oaktsam våldtäkt och ett 20-tal fall lett till fällande domar för oaktsam våldtäkt, visar en genomgång Ekot gjort.

Annons

Om gärningsmannen vid en fällande dom inte kan betala skadestånd och det inte finns någon försäkring som täcker skadan, kan offret ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Bara två ansökningar har kommit in, en har nekats betalning, en är under utredning.

– Vi tycker nog att fler borde hitta till oss, kanske först och främst de som har varit utsatta för sexuella övergrepp där gärningspersonen är okänd och utredningen av ett eller annat skäl blivit nedlagd. Där finns det möjlighet att söka om brottsskadeersättning, och det är i alla fall en liten del i en upprättelse, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten, till radion.

Oaktsam våldtäkt är en brottsrubricering som tillkom i samband med den nya sexualbrottslagen 2018. Den innebär att det går att dömas för exempelvis våldtäkt även om det inte fanns ett sådant uppsåt, förutsatt att den åtalade varit grovt oaktsam gällande om motparten deltar frivilligt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons