Annons

Få börshajar i riksdagen

Ekonomi • Publicerad 5 november 2019
Av de 349 ledamöterna i riksdagen har 36 aktieinnehav av den storleken att de måste redovisas enligt riksdagens regler. Arkivbild.
Av de 349 ledamöterna i riksdagen har 36 aktieinnehav av den storleken att de måste redovisas enligt riksdagens regler. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Knappt var tionde riksdagsmedlem, 36 av 349 ledamöter, har aktieinnehav av den storleken att de måste redovisas, visar en genomgång som Dagens industri (Di) har gjort.

Gränsen går vid ägande av aktier till ett värde över 91 000 kronor i ett enskilt bolag. Moderaterna har tolv ledamöter som når den gränsen, mer än något annat parti. Bland M-ledamöterna finns även plenisalens börskung, partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell, som äger aktier värda 3,3 miljoner kronor i 37 olika bolag.

Annons

– Jag har varit intresserad av aktiesparande sedan jag var väldigt ung. Jag investerar framför allt i svenska aktier och strävar efter riskspridning i många olika branscher och företag, säger han till Di.

På andra plats kommer Sverigedemokraternas Mattias Bäckström Johansson med en aktieportfölj värd minst 2,1 miljoner kronor.

Vänsterpartiet är ensamt om att inte ha en enda ledamot som äger aktier värda över 91 000 kronor i ett enskilt bolag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons