Annons

"F som i sämst" bäst enligt barnen

Cilla Jackerts "F som i sämst" får mycket väl godkänt av sina unga läsare. Boken om Jonna, som enligt sig själv är sämst på allt, tilldelas Barnradions bokpris för 2019.
Litteratur • Publicerad 3 november 2019
Cilla Jackert tilldelas Barnradions bokpris för "F som i sämst". Arkivbild.
Cilla Jackert tilldelas Barnradions bokpris för "F som i sämst". Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

När fem unga jurymedlemmar skulle utse pristagaren för Barnradions bokpris 2019 var det Cilla Jackerts relaterbart icke-perfekta huvudperson Jonna som gjorde störst intryck. Efter ett intensivt läslov där fem nominerade böcker för barn i åldrarna nio till tolv har lästs och diskuterats, meddelade barnjuryn sitt beslut om att tilldela "F som i sämst" priset.

– Det känns jättebra. Just för att det är barn som delat ut priset. Jag är väldigt glad över att nå hem till dem som boken faktiskt är menad att nå hem till, säger författaren Cilla Jackert.

Prestationen är inte allt

Annons

Hon hoppas att de unga läsarna genom att följa bokens huvudperson Jonna, som brottas med förväntningar, utebliven bekräftelse och en känsla av att vara sämst på allt, kan hitta ett lugn i ett allt mer prestationsinriktat samhälle.

– I den bästa av världar hoppas jag kunna förmedla att det inte är så viktigt med betyg, likes och följare. Att det inte är därifrån självkänslan ska komma, säger Jackert.

Det är författarens tredje bok som riktar sig till en yngre publik. Ämnet hittade hon i omgivningen, där hon såg föräldrar berömma barn utifrån talanger, betyg och fina teckningar.

– Jag ville berätta om ett barn som det inte går att skryta om. Ofta tycker jag att karaktärer som har "sämre" egenskaper, kompenseras med exempelvis gudagåvor till talanger som att sjunga eller rita, för att motivera deras existens. Jag vill inte göra det. Man ska få vara så usel som Jonna är enligt gängse bedömningsmått, man har rätt att existera i alla fall, säger hon.

"Jag gör mig inte till"

TT: Hur gör du för att nå den yngre publiken?

– Jag tänker inte att "nu ska jag skriva en barnbok", utan skriver det jag vill berätta. Jag gör mig inte till utan håller mig trogen mitt sätt att skriva, men anpassar så klart språket efter barnens utveckling.

TT: Tycker du att det är problematiskt att vuxna i andra fall delar ut priser som rör barnböcker?

– Jag ser det inte som en konflikt. Det är vuxna som jobbar på förlag, vuxna bestämmer vilka böcker som ges ut. Däremot är det väldigt kul att det finns priser där barnen bestämmer. Det är ett viktigt komplement.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons