Annons

Extra jobbstöd sänker arbetslöshet

I tider av stängda arbetsförmedlingskontor visar en studie att förstärkta insatser av jobbförmedling leder till lägre arbetslöshet.
Arbetsmarknad • Publicerad 5 november 2019
Fler AF-möten sänker arbetslöshet. Arkivbild.
Fler AF-möten sänker arbetslöshet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Professionell hjälp från arbetsförmedlare har effekt. De som får extra hjälp, utöver den bashjälp som alla får, lämnar arbetslösheten snabbare än de som inte får hjälp, visar studien från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (Ifau). Men i andra änden blir resultatet undanträngningseffekter i form av att de som inte får förstärkt förmedlingsstöd i stället blir arbetslösa längre.

Gynnar alla

Men Ifaus rapport ihop med Arbetsförmedlingen visar ändå på en samlad positiv effekt. Och om försöken som myndigheten utvärderat skulle införas över hela landet skulle arbetslösheten gå ner med 0,2 procentenheter. Och det gäller alla arbetslösa, även långtidsarbetslösa.

Annons

– Det förefaller gynna alla grupper av nyinskrivna, säger Johan Vikström.

När fysiska möten kombineras med distansmöten, exempelvis via telefon, ger båda effekt i form av lägre arbetslöshet, oklart dock om enbart distansmöten ger effekt, enligt Johan Vikström.

Är viktigt

Resultatet från studien kan sägas gå stick i stäv med den pågående nedmonteringen av de fysiska kontoren som Arbetsförmedlingen nu håller på med. Johan Vikström vill dock förhålla sig neutral till den politiska turbulensen och kaoset kring Arbetsförmedlingen.

– Det vår rapport säger är att individuellt stöd är viktigt, att det finns, i en eller annan form, säger Vikström.

Huruvida det spelar någon roll om det är statliga Arbetsförmedlingen eller någon privatförmedlare som står för stödet, svarar inte studien på.

Resultaten bygger på försöksstudier av förstärkt jobbstöd på 72 lokala arbetsförmedlingskontor under sex månader under 2015.

Tidigare i år beslutade Arbetsförmedlingen att stänga över 130 kontor runt om i landet. Parallellt har tusentals anställda slutat på Arbetsförmedlingen vilket lett till att myndigheten tvingats dra ner på ambitionerna, att hjälpa de arbetssökande med olika former av stöd.

Rättad version: Nu med rätt fullständigt namn på Ifau, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

Olle Lindström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons