Annons

Explosioner och skjutningar skakar Malmö

En kraftig explosion och en skottlossning på en restaurang. En pojke i 15-årsåldern är död och en tonårspojke vårdas med livshotande skador.
På söndagen vaknade Malmö upp efter ännu en våldsam kväll.
Brott • Publicerad 10 november 2019
Polisen har spärrat av efter en skottlossning på en restaurang vid Möllevångstorget i Malmö natten till söndagen. Två tonåriga pojkar kom in till sjukhus med livshotande skador.
Polisen har spärrat av efter en skottlossning på en restaurang vid Möllevångstorget i Malmö natten till söndagen. Två tonåriga pojkar kom in till sjukhus med livshotande skador.Foto: Johan Nilsson/TT

Våldet fortsätter att sätta avtryck i Malmö de inledande dagarna i november. Lördagens händelser följer efter flera grova våldsdåd föregående vecka, som tog sin början kvällen den 31 oktober. Då sköts en man i 30-årsåldern till döds med flera skott på öppen gata i södra Malmö.

Det var ett mord som polisen hade befarat skulle ske, berättade polismästare Stefan Sintéus senare på en presskonferens.

Annons

– Det har funnits så pass mycket information bland de kriminella att vi har vetskap om att det funnits kontrahenter i Malmö som vill skada varandra. Detta är ur de grupperingarna.

Några timmar efter skjutningen inträffade en explosion en bit därifrån. Polisen ser ingen tydlig koppling mellan händelserna.

Öppet brev

Det ska smälla fler gånger de följande timmarna och dagarna i Malmö.

En av explosionerna, som inträffade under natten mot lördagen den 1 november, skedde vid ett flerfamiljshus i stadsdelen Almgården. Mona Schultz barnbarn befann sig i byggnaden, och vaknade av bomben som briserade i trapphuset.

I ett öppet brev till regeringen kräver hans farmor en reaktion.

– Tänk vad som kunde ha hänt. Hela lägenheten kunde ha blåsts ur, sade hon till TT.

Skadade tonåringar

Följande lördag, den 9 november, skedde en ny explosion i staden. Smällen var kraftig och hördes på flera platser. Larm kom in från olika adresser i Malmö. På plats hittades en bil med omfattande skador.

Bara minuter senare kom nya larm. Denna gång om skottlossning på en restaurang vid Möllevångstorget i Malmö.

Enligt region Skåne är det två tonåriga pojkar som skadats. På söndag morgon meddelar polisen att en pojke i 15-årsåldern har avlidit.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons