Annons

Ilska i Landskrona efter sprängdåd

Explosionen som skadade stadshuset i Landskrona sent på onsdagskvällen upprör kommunledningen.
Brott • Publicerad 8 augusti 2019
En explosion skadade stadshuset i Landskrona.
En explosion skadade stadshuset i Landskrona.Foto: Ingela Landström/TT

Ett antal fönsterrutor krossades i explosionen, en radioreporter på plats räknar på morgonen till tolv skadade rutor. Dessutom skadades konstnären Carl Fredrik Reuterswärds verk "Två personligheter", som stod utanför entrén. Ingen person kom till skada.

Platsen har under natten undersökts av bombexperter och andra tekniker. Men vilken typ av sprängmedel som använts är för tidigt att säga, enligt Patric Fors, kommunikatör vid polisens ledningscentral för region Syd.

Annons

– Självklart pågår ett intensivt arbete, bland annat med att bearbeta de vittnesförhör som gjorts under natten, säger han till TT.

"Golvet skakade"

Larmet om explosionen kom vid 23-tiden på onsdagen.

En boende i närheten berättar för om en kraftig smäll:

– Jag satt i vardagsrummet och hela golvet skakade av explosionen. Alla barnen och grannarna vaknade.

Enligt tidningen har Landskrona sedan i december 2018 drabbats av sju större sprängningar. I slutet av juli i år drabbades staden av flera allvarliga våldsbrott, bland annat skottlossning och en detonation, som kopplas till en konflikt mellan kriminella i staden.

Med anledning av detta har polisen genomfört en rad åtgärder det senaste dygnet, men polisen ser ingen koppling mellan explosionen vid stadshuset och den pågående insatsen.

"Syftet med insatsen är att förhindra att nya grova och hänsynslösa brott ska inträffa inom Landskronaområdet. Vi har under insatsen letat efter vapen, sprängmedel och annat som kan användas till grova brott", säger polisområdeschef Patric Heimbrand på polisens hemsida.

"Tung förväntan"

Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg fick höra om händelsen från stadsdirektören, och besökte explosionsplatsen under natten.

– Vi som har träffats delar en känsla av en oerhörd målmedvetenhet att man måste komma till roten med problemen. Det vilar en tung förväntan på polisen och rättsväsendet att de som ägnar sig åt den här typen av verksamhet grips och döms, man kan inte ha dem promenerande runt i samhället, säger han.

För anställda vid kommunen fortsätter arbetet som vanligt på torsdagen, även om personalen kommer att informeras om händelsen och den politiska ledningen ska samlas.

Ingela Landström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons