Annons

Experterna: Svenska rättssystemet stod pall

All uppmärksamhet kring Asap Rocky-utredningen har satt press på det rättsliga systemet – och på inblandade rättsliga aktörer.
Nöje • Publicerad 14 augusti 2019
Personal delar ut hiphopartistens Asap Rockys dom i Stockholms tingsrätt.
Personal delar ut hiphopartistens Asap Rockys dom i Stockholms tingsrätt.Foto: Anders Wiklund/TT

Asap Rockys hiphopkollegor, amerikanska kongressledamöter och inte minst president Donald Trump har alla försökt utöva påtryckningar mot Sverige för att få Asap Rocky släppt ur häktet. Både statsminister Stefan Löfven och Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter har fått förklara hur det svenska rättssystemet fungerar.

– När det blir så här mycket uppmärksamhet vill man visa att "det är så här vi gör i Sverige". Alla rättsliga aktörer är en del av rättsstaten och vi tycker att vi har en bra rättsstat i Sverige. Vi vill inte ha ett ministerstyre där en president kan ringa och påverka. De som har varit inblandade i det här målet har varit ganska mycket på tå för att visa att de gör korrekta bedömningar, säger Ulrika Borg, brottsmålsadvokat.

Ovanligt snabbt

Annons

Det stora intresset från media har gjort Asap Rocky-fallet till ett misshandelsfall utöver det vanliga. En uppfattning från flera håll är att det har gått ovanligt snabbt att få till en rättegång.

– Vi är några stycken som har reflekterat över att när man skickade de här flaskorna som figurerat i utredningen på analys till Nationellt Forensiskt Center, NFC, så fick man svar snabbt. De har resurssvårigheter och jobbar så fort de hinner, men saker ligger vanligtvis på hög. Provsvaren hade i det här fallet kommit åklagaren tillhanda ganska snabbt. Jag kan inte svara på vad det beror på men har noterat det, säger Ulrika Borg.

Att förundersökningen varit ovanligt omfattande för ett misshandelsfall står klart. Men det behöver inte betyda att Asap Rocky särbehandlats på grund av sitt kändisskap, menar Viktor Banke.

– Det är svårt att värdera en utredning utifrån hur omfattande en förundersökning är. Och det går inte att säga att det skulle ha getts mer uppmärksamhet än något annat mål. Man ska komma ihåg att det är tre åtalade, att det finns en hel del telefonanalyser i målet och att de misstänkta har varit häktade. Det rubricerades som grov misshandel i början, så det är inte en helt vanlig misshandel mellan två personer.

Gediget arbete

Ulrika Borg menar att domstol och polis gjort ett gediget arbete, trots omständigheterna.

– I sådana mål, när rättsstaten får uthärda en storm och där allmänheten via media har en massa synpunkter på hur utredningen ska bedrivas och hur det ska hända, då är det glädjande att som advokat se att här står rättsväsendet pall för den enorma pressen som det blir i den här typen av mål. Domstolen har gjort en tydlig och pedagogisk dom och åklagaren har förelagt ganska mycket bevisning.

Filip Joelsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons