1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Expert om dåden: Svårt att se inhemskt motiv

Sri Lanka har en våldsam och blodig historia. Men det är svårt att hitta motiv till attackerna i någon inhemsk konflikt, menar freds- och utvecklingsforskaren Camilla Orjuela.
Soldater vaktar en kyrka i Colombo efter söndagens attacker i Sri Lanka.
Foto: Chamila Karunarathne

Trots en konfliktfylld historia har något som liknar söndagens attacker, med en rad koordinerade bombdåd, inte inträffat i landet tidigare, enligt Camilla Orjuela, som forskar kring Sri Lanka vid institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet.

– Det är inte troligt att några krafter inom Sri Lanka har kapaciteten eller intresset att göra detta, med de här specifika målen. Däremot kan det få konsekvenser för interna konflikter. Det finns en fruktansvärd oro nu för att någon grupp i samhället får skulden, säger Camilla Orjuela.

"Litet stöd för väpnad kamp"

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Landet präglades länge av inbördeskriget mot gerillagruppen Tamilska tigrarna, som kämpade för självständighet för den tamilska minoriteten, men för tio år sedan krossades upproret.

– Hela Tamilska tigrarna upplöstes. Även om det finns ett tamilskt missnöje så finns det ett väldigt litet stöd för någon väpnad kamp och vi har inte sett några självmordsdåd utförda av sympatisörer för tigrarna efter krigsslutet, säger Camilla Orjuela.

Svårt att hitta motiv

Flera av bombdåden var riktade mot kyrkor. Det har funnits kritik från buddistiska grupper att kristendomen, liksom islam, växer, men forskaren har svårt att se att någon inhemsk religiös konflikt skulle ligga bakom bombningarna.

– Det har förekommit enskilda våldsamheter historiskt mot muslimer och kristna, men absolut inte i den här skalan, säger Camilla Orjuela.

Inte heller inom den muslimska minoriteten är det enkelt att hitta något klart motiv, menar forskaren.

– Under Sri Lankas våldsamma historia har det inte funnits några muslimska väpnade grupper eller något stöd för internationella terrorgrupper, säger Camilla Orjuela.

Läs mer

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Han iakttar tavlan, lägger fötterna i kors och säger: ”Lev nu, det är budskapet.” Sen slänger han in en prilla. Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”