Annons

Expert: Lär bli dyrare att se Premier League

Premier League blir kvar på Viasat och Viaplay fram till 2028 efter att Nordic Entertainment Group (Nent), säkrat rättigheterna i en affär som spås kosta många miljarder.
Det kan få konsekvenser för konsumenterna.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2020
Svenska tittare kommer att kunna se Manchester United spela ligafotboll i ytterligare sex år. Här spelar svenske landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.
Svenska tittare kommer att kunna se Manchester United spela ligafotboll i ytterligare sex år. Här spelar svenske landslagsbacken Victor Nilsson Lindelöf. Arkivbild.Foto: Mark Kerton/PA/AP/TT

– De måste ju hämta ut finansieringen i den här investeringen på något sätt. Att det kommer bli prisökningar längs vägen är nog ett ganska icke-vågat estimat. Men frågan är när och hur, fortsätter han.

I dag kostar ett sportabonnemang på strömningstjänsten Viaplay 399 kronor i månaden. Då ingår bland annat Premier League (fotboll), Champions League (fotboll), NHL (ishockey), Europatouren i golf och amerikansk fotboll. Vill man även se film och serier utöver det är månadspriset 449 kronor.

700 kronor?

Annons

Enligt Aronsson, branschexpert med ett förflutet som vd på C More, är det inte osannolikt att priserna på ett månadsabonnemang i framtiden kan stiga till 600–700 kronor.

– Det är nog ganska givet, säger han.

Samtidigt, menar han, kan en lösning vara att Nent erbjuder konsumenter möjlighet att teckna abonnemang för enskilda sporter i stället för som i dag då alla sporter automatiskt ingår i abonnemanget.

– Kanske kommer man i framtiden kunna betala för bara Premier League.

"Låta vara osagt"

Nents nuvarande rättigheter att sända den engelska högstaligan i fotboll går ut efter säsongen 2021–2022, det nya avtalet sträcker sig i ytterligare sex år. Bolagets vd och koncernchef Anders Jensen vill själv inte spekulera i vad det kommer att innebära för konsumenter.

– Det ska jag låta vara osagt. Men bara för att vi har prisökningar (på rättigheterna) förs det inte alltid vidare till slutkund, säger han.

Några siffror kring vad Nent Group fick betala för att säkra rättigheterna går bolaget inte ut med. Men Dagens Industri och Sveriges Radios Ekonomiekot har tidigare rapporterat att rättigheterna för Premier League-fotbollen är en affär i mångmiljardklassen.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons