Annons
Nyheter

EU slopar tull och moms på coronahjälp

EU gör det lättare att importera medicinsk skyddsutrustning. Tull- och momsavgifter slopas tillfälligt för att förenkla handeln.
EU • Publicerad 3 april 2020
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.Foto: Francois Lenoir/AP/TT

Det är kampen mot coronaviruset som får EU-kommissionen att tillfälligt lyfta alla tull- och momsavgifter på importen av medicinsk utrustning och skyddsutrustning.

– Vi behöver mycket av den här utrustningen. Och den kan vara dyr. Därför har vi i dag accepterat att tillfälligt ta bort vissa skatter på importen från länder utanför EU, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande.

Ansiktsmasker och respiratorer

Annons

Åtgärderna gäller för ansiktsmasker och skyddsutrustning men även för testmaterial, respiratorer och annan medicinsk utrustning. Beslutet gäller i sex månader, med möjlighet till förlängning.

– Vi stödjer våra hälsoarbetare och sjukhus och kommer att göra allt för att hjälpa dem ytterligare, lovar von der Leyen.

Vill se samma åtgärd globalt

I två veckors tid har Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) arbetat för att förslaget ska gå igenom.

– Jag är jätteglad att man har lyssnat på oss och många andra som har sagt att vi måste underlätta för att handla de här varorna, säger hon till TT.

Ministern hoppas att importen från framförallt länder i Asien ökar till följd av beslutet. Hon vill också se slopade tull- och momsavgifter på global nivå.

– Alla tullar och handelshinder innebär en komplexitet som är helt onödig i det här sammanhanget, säger Anna Hallberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons