Annons

Corbyn uppmanas anstränga sig i samtalen

Labourledaren Jeremy Corbyn uppmanas av 25 parlamentsledamöter att anstränga sig lite extra om det finns en chans att komma fram till en brexituppgörelse i samtalen med premiärminister Theresa May.
Storbritannien • Publicerad 4 april 2019
Brittiska underhuset röstade för att premiärminister Theresa May åter ska be EU om mer tid.
Brittiska underhuset röstade för att premiärminister Theresa May åter ska be EU om mer tid.Foto: MARK DUFFY/UK Parliament/AP/TT

Parlamentsledamöterna skriver i ett brev att Corbyn inte bör driva frågan om en andra folkomröstning om brexit i samtalen, eftersom en sådan skulle kunna splittra landet ytterligare.

"Vi anser att om det är nödvändigt att kompromissa för att nå det här avtalet och undvika att hantera valet till EU-parlamentet, borde vi anstränga oss lite extra för att nå dit", skriver de.

Annons

"En andra omröstning skulle kunna utnyttjas av extremhögern, förstöra tilliten hos många av Labours kärnväljare och minska chanserna att vinna ett riksdagsval".

Brittisk polis vill att politiker och personer som kampanjar i brexitfrågan ska tona ner retoriken, för att undvika en alltför infekterad stämning i landet.

– Det här är en fråga som väcker mycket känslor, och som alla har åsikter om, säger Martin Hewitt, chef vid den brittiska polisorganisationen NPCC, och fortsätter:

– Jag anser att de som har en plattform att använda måste kommunicera på ett lugnt sätt, så att inte det blir för hetsigt.

Stärkt säkerhet

Säkerheten kring parlamentsledamöterna har förstärkts under de senaste månaderna, särskilt för de som propagerar mot ett utträde ur EU.

– Det är en mycket infekterad stämning kring hela EU-utträdet, säger Hewitt.

Antalet brott som kan kopplas till brexit är dock få, men ökar. Förra veckan rapporterades 26 brott, jämfört med 11 veckan före. Det rör sig om inlägg på nätet, trakasserier och verbala attacker.

Samtidigt har premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn inlett samtal kring brexit. Målet är att komma fram till en kompromiss med utgångspunkt i Mays förslag till utträdesavtal, som flera gånger har avvisats av parlamentet.

En rösts marginal

Storbritanniens parlament har dessutom med minsta möjliga marginal röstat för en lagstiftning som tvingar regeringen att försöka skjuta på nuvarande tidsfrist för EU-utträde.

Med bara en röst – 313 mot 312 – röstade underhuset för förslaget som gått vidare till överhuset för godkännande.

Annons

Den 12 april är datumet som gäller för Storbritannien att föreslå en brexitplan som EU måste godkänna. Annars kommer landet att krascha ut den dagen utan en överenskommelse.

EU-parlamentet har röstat genom en lag som gör att britter slipper visum inom Schengenområdet efter brexit, även om det blir ett avtalslöst utträde. Britterna kommer att få resa i upp till 90 dagar inom det passfria Schengen utan visum.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons