1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Estländsk brottsutredning mot Swedbank

Det har under en inspektion av Swedbank i Estland framkommit tecken på att det har begåtts brott i Swedbanks estniska verksamhet, skriver Estlands finansinspektion i ett pressmeddelande.
Swedbanks aktie sjönk med 2,3 procent efter måndagens besked.
Den tidigare Folksamchefen Jens Henriksson tog i höstas över som ny vd för Swedbank sedan företrädaren Birgitte Bonnesen fått sparken i kölvattnet efter bankens penningtvättskandal. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Den estniska myndigheten inledde en så kallad sanktionsprocess mot Swedbank den 29 oktober.

"Eftersom sanktionsprocessen visat tecken på att straffbara handlingar begåtts, har finansinspektionen beslutat att den i stället ska övergå i en förundersökning om brott", heter det i pressmeddelandet som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Enligt Swedbank är dock uppgifterna inte nya: "Som vi förstår detta så är den förundersökning som nu nämns i Estland densamma som den estniske riksåklagaren uttalade sig om i media den 29/10 i år", skriver bankens presschef Unni Jerndal ett mejl.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Fler utreder

Med kursfallet har Swedbanks A-aktie tappat en tredjedel av sitt värde under året, som präglats av turbulens till följd av misstänkt penningtvätt med hjälp av konton i bankens baltiska verksamhet.

Finansinspektionen (FI) i Stockholm utreder också Swedbank för misstänkta brister i hanteringen av penningtvätt och har utlovat ett beslut om sanktioner i början av 2020. Det kan sluta med en miljardsmäll för Swedbank.

Den svenska utredningen inleddes sedan SVT:s Uppdrag granskning i februari avslöjade misstänkt penningtvätt med hjälp av konton i banken.

Brister och svagheter

FI har under utredningen konstaterat brister och svagheter i bankens styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i dotterbolagen i de tre baltiska länderna, ett förhållande som Swedbank bekräftat och satsar stora resurser på att åtgärda.

Även myndigheter i USA utreder Swedbank, vilket också gäller Danske Bank, som hösten 2018 rapporterade om misstänkta transaktioner för 200 miljarder euro 2007–2015 via bankens numera stängda filial i Estland.

Wallenbergsfärens storbank SEB utreds också av FI med anledning av misstänkt penningtvätt i Baltikum.