Annons

Erdogan: Flygbas med kärnvapen kan stängas

Turkiet skulle kunna tänka sig att stänga ned flygbasen Incirlik – som har använts i kriget mot IS, och där USA förvarar kärnvapen – som svar på hot om amerikanska sanktioner.
Beskedet kommer från president Recep Tayyip Erdogan i turkiska A Haber TV.
Turkiet • Publicerad 15 december 2019
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

Erdogan nämner i sammanhanget även den amerikanska senatens resolution i torsdags om att beteckna massakrerna på armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och greker under det Osmanska väldet som folkmord.

– Om det är nödvändigt för oss att ta ett sådant steg har vi förstås makten. Om det är nödvändigt. . . stänger vi ned Incirlik vid behov.

Annons

Turkiet skulle även kunna stänga ned radarstationen Kurecil tillägger Erdogan. De båda militärbaserna, som används av USA, ligger nära gränsen mot Syrien.

– Om de hotar oss med att införa de här sanktionerna så kommer vi så klart att hämnas.

Den turkiske presidenten lyfter också möjligheten att Turkiet erkänner massakrerna på den amerikanska ursprungsbefolkningen som folkmord.

Hotet om sanktioner har hängt över Turkiet sedan Nato-landet i somras beslutade att köpa det ryska luftvärnrobotsystemet S-400. Köpet försämrade relationen mellan Ankara och Washington, som svarat med att avbryta samarbetet kring och en planerad försäljning av smygarflygplanet F-35 till Turkiet.

USA:s relation med Ankara försämrades också av Turkiets offensiv i nordvästra Syrien i oktober.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons