Sjuhärads Affärer

En timme padel på arbetstid: "Lättare än tennis"

Borås Artikeln publicerades

En gång i veckan är det tillåtet för de anställda på Amer sports att svära och skrika. Bara de svettas samtidigt.

– Hur gick det med gubbkroppen?

Tonen är rå men hjärtlig. Svordomar varvas av lika delar tjut och skratt.

Micke Ankarloo har just riskerat hälsan för att kasta sig efter en svåråtkomlig boll, lyckats få den över nät och därefter rasat ihop i en hög på padelplanen.

Det är onsdag vid lunchtid, vilket betyder träningstid för de anställda på Amer sports. Varje onsdag stänger kontoret ner all verksamhet under en och en halv timme för att träna tillsammans. Den som har ett ärende under denna heliga stund får återkomma efter klockan 13.

Vd:n Christer Lidgren berättar att företaget alltid har haft en friskvårdstimme i veckan. De totalt 40 anställda finns på tre orter: Borås, Stockholm och Malmö, och tidpunkten för träningen kan skilja sig mellan orterna. 20 av de anställda jobbar på kontoret i Borås, men eftersom flera av dessa är resande säljare hänger de på kollegorna när de är i staden och tar igen timmen vid ett annat tillfälle om de är på resande fot.

– Det har varierat vad vi hittar på. En del springer, andra går på Friskis och svettis och många följer med oss hit och spelar padel, säger Christer Lidgren.

Huvudsaken är att de gör något tillsammans, resonerar han. När man har en gemensam tid inbokad är det större chans att träningen blir av. Dessutom upplever han att det är bra för sammanhållningen.

– Många här är säljare som gillar tävlingsmomentet. Det kan bli väldigt starka känslor när tävlingsinstinkten vaknar till liv, det är jättekul, säger han.

När den nya padelhallen på Västerbro öppnade för en tid sedan fick han med sig personalen. Anledningen är inte enbart att de uppskattar bollsporten.

– Vi är ju ett sportföretag och har padelutrustningen i vårt sortiment. Så vi vill naturligtvis promota sport och det vi jobbar med, säger Christer Lidgren.

Fördelen med padel är enligt honom och kollegorna att det passar alla. Planen påminner om en tennisplan, fast kvadratisk och mindre. Ett padelracket ser ut som ett mindre tennisracket, men av trä i stället för nylonsträngar.

– Padel är mycket lättare än tennis, om bollen studsar i väggen får man fortsätta spela. Och skaderisken är låg, vilket gör att vem som helst kan vara med, oavsett hur van man är eller vilken kondition man har, säger Christer Lidgren.

Efter träningstimmen väntar dusch och gemensam lunch tillbaka på kontoret. Och resten av arbetsdagen betas av med ett välkommet syretillskott i kroppen.

– Man mår ju bra och blir piggare efteråt. Jag ser det som välmående både för individen och företaget.