Annons

En gripen misstänkt för massakern i Mexiko

En person har gripits misstänkt för inblandning i massakern på tre kvinnor och sex barn vid den mexikanska gränsen mot USA, rapporterar .
Den drabbade mormongrupperingen ska länge ha hotats av områdets drogkarteller.
Mexiko • Publicerad 6 november 2019
Polisen i delstaten Chihuahua i norra Mexiko håller utkik vid en vägspärr sedan nio kvinnor och barn överfallits och mördats av en kriminell gruppering.
Polisen i delstaten Chihuahua i norra Mexiko håller utkik vid en vägspärr sedan nio kvinnor och barn överfallits och mördats av en kriminell gruppering.Foto: Christian Chavez/AP/TT

Polisen har slagit till i Agua Prieta precis på gränsen mot USA och frihetsberövat en person. Vid tillslaget i delstaten Sonora höll den misstänkta två personer som gisslan, rapporterar tv-kanalen med hänvisning till mexikanska myndigheter.

På vilket sätt personen ska vara inblandad i morden på kvinnorna och barnen är ännu oklart.

Annons

Alla nio dödsoffer tillhörde släkten LeBaron – en stor mormonklan från USA som länge bott i Mexiko. I måndags färdades de tre kvinnorna i var sin jeep med sina respektive barn. De skulle möta upp sina makar och besöka släktingar när de överfölls och dödades av en grupp beväpnade män på en landsväg nära den amerikanska gränsen.

Tv-bilder visar hur en av bilarna är helt utbrunnen och full av skotthål.

Laglöst område

Åtta barn lyckades fly och gömma sig i buskarna. En 13-årig pojke tog sig oskadd från platsen och vandrade över två mil för att hämta hjälp, berättar en anhörig enligt CNN. Sju skadade barn har flugits till den amerikanska delstaten Arizona för vård uppger familjen.

Området beskrivs som laglöst där våldsamma narkotikakarteller gör upp om kontrollen.

– Konvojen med flera jeepfordon kan ha förväxlats med kriminella grupper som slåss om kontroll i regionen, sade Mexikos säkerhetsminister Alfonso Durazo på en presskonferens under tisdagen.

Men den teorin tillbakavisas av medlemmar ur mormongruppen, samt av landets före detta utrikesminister. Klanen uppges ha legat i konflikt med regionens beväpnade grupper i flera år.

– Kartellerna har tagit alldeles för många av våra familjemedlemmar, säger släktingen Kendra Lee Miller till CNN.

Måndagens dödsoffer är inte de första berättar hon.

Polisbeskydd i flera år

Mormongrupperingen har haft beskydd från federal polis sedan 2011, men på senare tid har skyddet till viss del dragits tillbaka, enligt landets före detta utrikesminister Jorge Castañeda.

LeBaron-släkten är ättlingar till mormoner som flydde från USA vid förra sekelskiftet. Många av dem har både amerikanskt och mexikanskt medborgarskap.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons