Annons

En död och 100 gripna i spänt Kashmir

En person har dött och minst 100 har gripits i Kashmir efter Indiens beslut att dra tillbaka delar av regionens självstyre.
Utegångsförbud och stor militär närvaro har gjort miljonstaden Srinagar tyst och öde, men under ytan kokar missnöjet.
Kashmir • Publicerad 7 augusti 2019
Indiska soldater patrullerar i Kashmirs största stad Srinagar. Arkivbild.
Indiska soldater patrullerar i Kashmirs största stad Srinagar. Arkivbild.Foto: Mukhtar Khan/AP/TT

En tonårig pojke som jagades av polis hoppade på onsdagen ned i floden Jhelum, som flyter genom Kashmirs största stad Srinagar, och drunknade, rapporterar Huffington Post.

Minst 100 personer, inklusive politiska ledare och aktivister, har gripits efter det att de bedömts som hot mot freden.

Annons

Trots att ett strikt utegångsförbud förlamat staden, som fyllts av poliser, militärer, vägspärrar och taggtråd, har sporadiska protester blossat upp.

På måndagen drog Indiens regering tillbaka delar av Kashmirs självstyre, efter ett trettioårigt separatistiskt uppror som kostat tiotusentals liv.

Det innebär bland annat att regionen inte längre får stifta egna lagar, och nu råder spänd fruktan inför vad som ska hända härnäst.

"Våldet kommer explodera"

– Vi vet att Kashmir kokar, våldet kommer att explodera men vi vet inte när. Jag vet inte hur utegångsförbudet kan lyftas utan en våg av protester, säger en källa inom säkerhetstjänsten.

En boende i Srinagar säger:

– Inte i mina vildaste drömmar trodde jag att Indien någonsin skulle göra så här mot oss. Jag har förlorat varje uns av tilltro till indisk demokrati och det finns en känsla av hat gentemot dem nu.

En annan stadsbo ger uttryck för den känsla av identitetslöshet som Indiens drag inneburit för många invånare i regionen där en majoritet av befolkningen är muslimer.

– Vi är dömda, vi förlorade vår identitet i dag... vi kände oss aldrig som indiska medborgare, men nu är det här "officiellt" Indien, säger han.

Pakistans motdrag

Pakistan, som också gör anspråk på regionen, har reagerat kraftigt efter Indiens tilltag. På onsdagen kastade det ut Indiens sändebud till landet och införde handelsstopp.

– Vi kommer att kalla tillbaka vår ambassadör från Delhi och skicka tillbaka deras, säger utrikesminister Shah Mahmood Qureshi i ett tv-sänt uttalande.

Annons

Den pakistanska regeringen har också meddelat att man kommer att ta upp Kashmirfrågan i FN:s säkerhetsråd.

Liksom Pakistan har Kina, som också gör anspråk på delar av Kashmir, kraftigt protesterat mot Indiens beslut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons