Annons

En av tre kommuner saknar privat AF-alternativ

Politik • Publicerad 3 december 2019
Var tredje kommun saknar privat alternativ till Arbetsförmedlingen i dag, visar Dagens Nyheters kartläggning. Arkivbild
Var tredje kommun saknar privat alternativ till Arbetsförmedlingen i dag, visar Dagens Nyheters kartläggning. ArkivbildFoto: Erik Simander/TT

Mer än var tredje kommun i landet, 114 av 290, saknar privata alternativ till Arbetsförmedlingen. Dagens Nyheters kartläggning visar också att det i 62 kommuner bara finns en enda aktör när det gäller jobbmatchning och stöd till arbetslösa.

Före 2022 ska all jobbmatchning och rustning av arbetslösa läggas över till privata aktörer, enligt januariöverenskommelsen. Tanken är att den som söker hjälp ska kunna välja mellan flera godkända aktörer men på många platser saknas eller finns bara en aktör i dag.

Annons

Det innebär att arbetssökande kan få lägga mycket tid och pengar på resor.

– Då ska vi komma ihåg att det här är människor som på ett eller annat vis redan har det jobbigt, säger Ann-Katrin Järåsen (S), kommunalråd i värmländska Torsby, en av de kommuner som i dag saknar privat alternativ till Arbetsförmedlingen, till DN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons