Annons

Emilia Persson mordhotades utanför vallokal

SD-politikern Emilia Persson delade ut valsedlar i Ösmo inför riksdagsvalet förra året när hon mordhotades av två unga män.
Brott • Publicerad 6 november 2019
SD-politikern Emilia Persson delade ut valsedlar i Ösmo inför riksdagsvalet förra året när hon mordhotades av två unga män.
SD-politikern Emilia Persson delade ut valsedlar i Ösmo inför riksdagsvalet förra året när hon mordhotades av två unga män.Foto: Adam Ihse/TT

Valdagen den 9 september, en dag i demokratins tecken, stod Emilia Persson tillsammans med en kollega från Sverigedemokraterna sida vid sida med företrädare för andra riksdagspartier och delade ut valsedlar i Ösmo, norr om Nynäshamn.

Plötsligt dök ett par unga, vuxna män upp utanför vallokalen och blev märkbart provocerade av att det stod "Sverigedemokraterna" på hennes kläder. En man började veva med armarna för att få Emilia att tappa valsedlarna.

Annons

– Vid något tillfälle försökte han spotta på mig men råkade spotta på någon moderat i stället, säger hon.

Arbetat på Finlandsfärja

Männen försvann ett tag men kom tillbaka och hade då tagit fram en mobilkamera som de tryckte upp i ansiktet på politikerna för att försöka provocera fram en reaktion.

– De stod och filmade och kastade glåpord. Jag tror att vi redan då hade blivit mordhotade, de sa att de skulle stampa på våra huvuden och döda oss.

Emilia Persson, som arbetat på Finlandsfärja i tolv år och är van vid att stöta ihop med fulla, bråkiga människor, upprepade för sig själv att inte drabbas av panik, nu tar vi det lugnt, säkerhetstänk i första hand och försök att trappa ner situationen.

Vid tillfället var hon gravid i fjärde månaden och därmed orolig för om hon skulle få ett slag i magen.

Någonstans i tumultet ringde hon polisen, men det dröjde innan patrullen var framme och då hade bråkstakarna redan lämnat vallokalen. Mordhotet anmäldes direkt, först senare kom hennes reaktion.

– Det var en chock om att det kunde gått riktigt illa, säger Emilia Persson.

"Man ser sig om"

Hot och hat har blivit allt vanligare mot förtroendevalda, visar Brottsförebyggande rådets trygghetsundersökning. 34-åriga Emilia Persson, som suttit i kommunfullmäktige och varit gruppledare för SD i Nynäshamn, delar den bilden. Hon har av personliga skäl flyttat från kommunen och tänker nästa mandatperiod kandidera i Ale kommun.

– Det här hatet har trappats upp, både ute på höger- och vänsterskalan. Jag har aldrig blivit utsatt på det sättet förr, men efter valdagen gick jag ut i debatter och pratade om det här hatet.

Som ett resultat har hon blivit mer försiktig när hon är ute och företräder partiet i offentliga sammanhang.

Annons

– Som om vi är på skärgårdsmarknaden i Nynäshamn, då är det att se till att jag inte är själv. Man ser sig om och tänker om jag kan bli påhoppad.

"Är väldigt hemskt"

Även på sociala medier anser hon att klimatet har blivit allt mer hätskt. Det är väldigt mycket smutskastning och trams, kombinerat med hot, vilket i sig är ett hot mot demokratin, säger Emilia Persson.

– Det skulle jag vilja påstå. Oavsett varifrån hatet kommer så är det väldigt hemskt att det finns sådant hat mot andra människor, vi borde i samhället sakligt kunna argumentera för vår sak utan att hålla på med personangrepp. Vi måste acceptera varandras olikheter.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons