Annons

Mattssons nästa mål: OS-kvalet i Ungern

Sofia Mattsson ville ha ett kvitto i brottnings-EM.
Hon fick med sig ett brons och viktiga detaljer inför OS-kvalet i mars.
Brottning • Publicerad 13 februari 2020
Sofia Mattsson tog EM-brons i 55-kilosklassen i Rom efter en klar seger mot tyskan Ellen Riesterer.
Sofia Mattsson tog EM-brons i 55-kilosklassen i Rom efter en klar seger mot tyskan Ellen Riesterer.Foto: Szilard Koszticsak/EPA/TT

Minuterna fram till att Sofia Mattsson säkrade EM-bronset var en uppvisning på mittenmattan i Pala Pellicone i Italien.

30-åringen, som i detta mästerskap tävlade i 55 kg, tog ledningen med 2–0 per omgående i mötet med tyskan Ellen Riesterer, fortsatte sedan att dominera och vann till slut på teknisk överlägsenhet (10–0).

Annons

– Det är jätteskönt, just att det är ett viktigt år och att jag har kommit tillbaka under de senaste åren. Det är mycket slit som ligger bakom, säger Mattsson som återigen är i yttersta världseliten efter att fått en dotter 2017.

– Det var bra att komma hit och få testa sina grejer. Tävling är inte samma sak som träning och det är bra att träna på att tävla också.

Fokus på OS-kval

EM i Rom var inte det mest prioriterade under det "viktiga året" 2020.

Säsongsplaneringen har i stället kretsat kring Europakvalet den 19–22 mars. Där ska Mattsson – bronsmedaljör i Rio de Janeiro 2016 – försöka ordna en plats i Sveriges OS-trupp till sommarspelen i Japan.

Av den anledningen var det viktigt att få "ett kvitto", ett besked om vad hon behöver fokusera på fram till turneringen i Ungern.

– Det här visar att hon har utvecklats jättemycket, de här smådetaljerna i brottningen som ger resultat och skördar medaljer, säger förbundskapten Sofia Eriksson Dikanda.

TT: Vad är det för detaljer?

– När hon ligger under ska hon metodiskt jobba, skapa lägen och när hon väl har ett ska hon attackera med 300 procent. Innan har hon blivit kanske lite stressad i de situationerna, attackerat vid flera tillfällen och gjort halvdana försök.

"Inte tveka"

Att utnyttja situationer är också en av flera detaljer som Mattsson tar med sig hem till den fortsatte satsningen mot OS.

Och det trots att hon visade att tänket redan finns där i fallsegrarna mot Evelina Nikolova, Bulgarien, och Andreea Beatrice Ana, Rumänien, samt i den dominanta bronsmatchen.

Annons

– Jag behöver bli bättre på så mycket som möjligt men framför allt på att vara bestämd. När man väl satsar, då är det 100 procent på en sak som gäller, att köra 100 procent i varje situation fram till att domaren blåser. Och inte tveka, säger hon.

För Eriksson Dikanda är dock Mattsson redan tillräckligt bra, och ska enligt hennes måttstock bara vara en av brottarna som säkrar en OS-plats i 53 kg.

– Hon ska vara i final där. Det är det som är vårt mål och det är de kvaliteterna som hon har, säger hon.

Sofia Mattssons medalj är Sveriges tredje i EM. Tidigare i veckan ordnade Alex Kessidis brons i 77 kg och Bogdan Kourinnoi vann samma valör i 82 kg. Och det kan bli ytterligare en då Johanna Lindborg har chans att nå en bronsmatch via återkval i 57-kilosklassen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons