Annons

Macron: Notre-Dame kommer att byggas upp

Den omfattande branden i den historiska katedralen Notre-Dame i Paris rasar fortfarande. Huvudspiran har kollapsat, taket är totalskadat och elden fortsätter att orsaka förödelse.
De två klocktornen verkar dock kunna räddas.
Frankrike • Publicerad 16 april 2019
Över 400 brandmän kämpar för att rädda den ikoniska katedralen.
Över 400 brandmän kämpar för att rädda den ikoniska katedralen.Foto: Michel Euler/AP/TT

Fler än 400 brandmän deltar i släckningsarbetet, som försvåras av det trånga utrymmet runt katedralen, och en brandman uppges ha fått allvarliga skador. Men flera timmars arbete har gett resultat.

– Vi kan betrakta Notre-Dames huvudstruktur som räddad, säger räddningstjänstens insatsledare Jean-Claude Gallet till reportrar utanför katedralen.

Annons

Han tillägger också att det ser ut som att de två huvudtornen kan räddas. Vid 23-tiden svensk tid uppgav dock räddningstjänsten att det skulle ta minst tre–fyra timmar innan elden har ringats in.

Under ett dramatiskt ögonblick bevittnade Parisbor och turister hur eldsvådan i medeltidskatedralen i centrala Paris tog tag i huvudspiran – och slutligen fick den att rasa.

Franska medier beskriver hur folk flämtade till och brast i gråt.

Renovering pågick

Notre-Dame började byggas 1163 och har därefter byggts på i flera omgångar. Katedralen genomgick en omfattande renovering, med byggnadsställningar som täcker byggnadens tak. Tv-bilder visade hur lågorna först slog ut från taket och hur elden därefter spred sig snabbt.

En Parisbo som inte nämns vid namn säger till tidningen Libération att det är smärtsamt att se branden:

– Det har börjat sjunka in vad som händer. Man ringer mig från utlandet för att fråga mig vad som har hänt i Notre-Dame. Jag har funderat på om det rör sig om ett attentat. Vad är det? En olycka? Det gör ont i hjärtat.

Räddningstjänsten uppger för mediebolaget France Info att branden eventuellt kan härledas till just renoveringsarbetet. Åklagare har också inlett en utredning med huvudspåret att det är en olycka, enligt Reuters.

"Det var helt lugnt"

Svenske turisten Jakob Imberg från Göteborg befann sig i katedralen när brandlarmet gick.

– Vi var kvar där inne, och så gick det ett säkerhetsmeddelande att vi var tvungna att lämna. Då gick vi ut och det var helt lugnt, och nu står vi utanför stadshuset och tittar på katedralen som brinner.

Han såg stora lågor med rök som spred sig över staden och skymde en illröd sol. Spiran, som då fortfarande stod upp, såg ut som ett skelett eftersom den brunnit så mycket. Elden hade börjat sprida sig mot de två, breda klocktornen.

Annons

– Det är väldigt ledsamt och tragiskt.

Fruktansvärd händelse

Paris borgmästare Anne Hidalgo skriver på Twitter att branden i Notre-Dame är en "fruktansvärd händelse".

"Jag har inte ord att uttrycka den smärta som jag känner inför att Notre-Dame slukas av lågorna. Denna kväll gråter alla Parisbor och fransmän för denna symbol för vår gemensamma historia", skriver Hidalgo.

President Emmanuel Macron ställde in sitt planerade tv-tal på grund av branden. Han skriver i ett uttalande att eldsvådan drabbar en hel nation och senare på kvällen tog han sig intill katedralen och uttalade sig för reportrar.

– Vi kommer att bygga upp Notre-Dame, säger han med tårar i ögonen.

Det värsta har undvikits tack vare hjälteinsatsen från räddningstjänsten, fortsätter presidenten och säger att man kommer att anlita bästa möjliga yrkesmän för att restaurera byggnaden.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons