Annons

Efterlysning: En huvudlös älgkropp

Jakt • Publicerad 4 april 2019
Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen. Arkivbild.
Det är fortfarande oklart om älgkon bar på den smittsamma varianten av sjukdomen. Därför vill man få in resterna av kroppen. Arkivbild.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

En avmagringssjuk älgko avlivades i Norrbottens län och huvudet skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för provtagning. Nu efterlyser Jordbruksverket resten av kroppen skriver .

Sjukdomen, chronic wasting disease, är nyupptäckt i Sverige. Därför vill myndigheterna undersöka om det är den smittsamma varianten som tidigare hittats hos vildrenar i Norge, eller om det är den icke smittsamma varianten som drabbat älgkon. Nu behöver man göra ytterligare tester på mer än själva huvudet.

Annons

Elisabeth Lestander, ordförande i Arjeplogs jaktvårdskrets, skickade huvudet till SVA. Hon tror att det som återstod av älgkroppen har tagits av något rovdjur eller använts till åtel.

– Det är lite lustigt att efterlysa en huvudlös älg, men vi är inte intresserade av var älgen har varit utan vi vill bara ha tillbaka delarna som eventuellt återstår, säger hon till tidningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons