Annons

Efter konflikten: "Dags att visa på isen"

Vinnare vid sidan av – nu ska Damkronorna bli det på isen också.
Efter höstens långdragna konflikt fokuserar ishockeylandslaget på det sportsliga:
Ishockey • Publicerad 4 november 2019
Erika Grahm fokuserar på det sportsliga efter att landslagskonflikten lösts. Arkivbild.
Erika Grahm fokuserar på det sportsliga efter att landslagskonflikten lösts. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nästan tre månader försenade samlades Damkronorna på måndagen till säsongens första landslagsläger i Falun.

Efter vårens sportsliga lågvattenmärke med degradering från A-VM är det en ödessäsong för Damkronorna.

Annons

Fokus ligger på att ta sig tillbaka till A-gruppen direkt.

Konflikten med Svenska ishockeyförbundet, där damlandslagets spelare till slut fick igenom sina krav, har dock inneburit att halva förberedelsetiden gått förlorad.

– Därför är det jättebra att vi har fått det här lägret för att samla ihop oss och ladda för turneringen i december, säger Erika Grahm, spelande sportchef i Brynäs och fortsätter:

– Vi har jobbat för framtiden utanför isen och nu är det dags att visa det på isen också, att vi är bra förebilder och vill dra det här lasset.

Inställda turneringar

Egentligen skulle landslaget ha spelat en turnering i Luleå den här veckan mot USA, Kanada och Finland, men när den ställdes in under konflikten blev det i stället ett träningsläger när allt var löst för snart tre veckor sedan.

Det var andra turneringen för säsongen som gick om intet, Damkronorna skulle ha spelat i Finland i augusti också.

Nu återstår två turneringar, i december och februari, före B-VM i Frankrike i april.

– Det är tråkigt att det har försvunnit tid, men nu har vi den tid vi har och det är bara att kämpa på. Det gäller att få ihop den struktur och tanke som ledningen har och hitta en bra atmosfär i laget, säger Djurgårdens back Josefine Holmgren.

"Varit enade"

Den två månader långa konflikten slutade med att Damkronorna fick igenom sina viktigaste krav med ersättning för förlorad arbetsinkomst och försäkringar.

Erika Grahm, 28, som spelat i Damkronorna sedan 2009 och gjort 202 landskamper, ångrar inget och ser spelarna som vinnare:

Annons

– Ja, absolut. Vi har skrivit ett landslagsavtal och har det klart. Både gentemot förbundet, resten av Hockeysverige och världen har vi gjort ett litet avstamp. Så jag tycker att det var jättebra.

Josefine Holmgren:

– Det finns saker som ska finnas i avtal och som vi tryckt på för. Vi har varit enade genom hela den här processen och vi visste vad vi ville ha.

Nu återstår att ta en seger till. Den sportsliga:

– Vi ska ta oss tillbaka till A-gruppen, säger Grahm.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons