Annons

Efter domen – förbundet vill ändra regler

Svenska fotbollförbundet var bakbundet vad gäller den före detta ÖFK-ordföranden Daniel Kindbergs ekonomiska brottslighet. Det hade helt enkelt gått för lång tid sedan förseelserna inträffat.
Nu vill SvFF ändra reglerna.
Fotboll • Publicerad 5 november 2019
Svenska fotbollförbundet vill ändra reglerna kring preskriptionstiden för förseelser. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundet vill ändra reglerna kring preskriptionstiden för förseelser. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon / TT

De flesta förseelser inom svensk idrott, allt ifrån att bete sig illa mot en domare till att begå komplex ekonomisk brottslighet, har en preskriptionstid på två månader. Det innebär att idrottsförbunden efter att två månader passerat inte längre kan vidta några åtgärder mot de som brutit mot regler – eller lagen.

– I det här fallet har vi inga möjligheter att pröva det rättsligt inom våra procedurer. De anmälningar som fotbollförbundets olika disciplinära nämnder upprättat är nedlagda eller återkallade på grund av preskriptionstiden, säger SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette.

Annons

Inom fotbollförbundet finns det undantag. Bland annat har skattebrott en preskriptionstid om sex månader efter att en dom fastställts.

– Utifrån uppmärksamheten kring fallet med ÖFK och Kindberg har ett förslag tagits fram om att den preskriptionstiden även ska gälla annan ekonomisk brottslighet, berättar Hübinette.

Förslaget kommer att behandlas på Representantskapsmötet den 5 december i år.

TT: Vilka åtgärder kan förbundet vidta mot medlemmar som bryter mot reglerna, förutsatt att preskriptionstiden inte har utgått?

– En klubb kan bli degraderad, få böter, eller vid verkligt grova förseelser bli avstängd. Men för att det sista ska hända måste det till exempel vara tydligt att hela föreningen är skyldig till förseelsen. Oftast är verksamheten bred, och det känns inte fair att ungdomsidrotten ska straffas för saker som till exempel a-laget gjort, säger Anders Hübinette.

Hilda Djupenström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons