Annons

Efter återbuden – talangen kan ta EM-plats

Svenska handbollslandslaget är kantstött inför EM – vilket öppnar för nya spelare.
En som håller tummarna hårt inför trupputtagningen är IFK Kristianstads Valter Chrintz.
Handboll • Publicerad 11 december 2019
Valter Chrintz hoppas på en plats i Sveriges EM-trupp i handboll. Arkivbild.
Valter Chrintz hoppas på en plats i Sveriges EM-trupp i handboll. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT

I två raka mästerskap har förbundskapten Kristján Andrésson med framgång satsat på en identisk sexmeterskvartett ute på kanterna: Jerry Tollbring och Hampus Wanne till vänster, Mattias Zachrisson och Niclas Ekberg till höger.

Inför hemma-EM i januari tvingas den avgående islänningen tänka nytt.

Annons

Förre lagkaptenen Niclas Ekberg tackar nej till landslagsspel av familjeskäl, Hampus Wanne har opererat hälen och som om inte det var tillräckligt finns stora frågetecken för axelskadade Mattias Zachrissons EM-medverkan. "Zacke" finns med i bruttotruppen, men om han tvingas tacka nej blir den svenska uppsättningen på kanterna ny till tre fjärdedelar.

"Fantastiskt roligt"

Valter Chrintz, född 2000, kan bli en av ersättarna när EM-truppen presenteras på Tele2 arena i Stockholm, där semifinaler och finalen också spelas 24–26 januari.

– Det är fantastiskt roligt och det är lite nervöst när det börjar närma sig fredag, säger skåningen.

Medan 30-årige Ekberg (176 landskamper) och 29-årige Zachrisson (128) står för rutin i massor är Chrintz (4) ett jättelöfte som med all säkerhet har sina bästa år framför sig. Landslagsdebuten skedde mot Norge i våras och under hösten fick Valter Chrintz förtroendet igen i dubbellandskampen mot Island.

– Bara på en vecka med landslaget lär man sig väldigt mycket. Handbollsmässigt har man alltid ett öga på vad andra gör på träningarna. De flesta spelarna är ju såna som jag själv har sett upp till, förebilder, säger Chrintz, som nyligen togs ut i omgångens lag i Champions League.

28 ska bli 16

Förutom manfallet på kanterna är det också klart att stjärnveteranen Kim Andersson tackar nej till EM av familjeskäl. I övrigt finns samtliga spelare som var med i VM i Danmark för ett år sedan med bland de 28 spelarna i bruttotruppen. Ett gäng som ska bantas till 16 när Andrésson presenterar sin sista mästerskapstrupp som svensk förbundskapten på fredagsförmiddagen.

– Men jag tror att vi spelare får beskedet lite innan, säger Chrintz.

TT: Du kommer ha järnkoll på telefonen?

– Haha, ja. Det kan jag lova.

Carl Göransson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons