Annons

Dyr banankonst åts upp av besökare

En besökare vid konstmässan Art Basel i Miami tog sig friheten att äta upp ett banankonstverk av konstnären Maurizio Cattelan, som tidigare i veckan sålts för över 1,1 miljoner kronor.
Konst • Publicerad 8 december 2019
Ett uppmärksammat banankonstverk, bestående av en banan som tejpats fast mot en vägg, åts upp av en besökare. Arkivbild.
Ett uppmärksammat banankonstverk, bestående av en banan som tejpats fast mot en vägg, åts upp av en besökare. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

Konstverket "Comedian" består av en banan som tejpats fast mot en vägg med silvertejp. Besökaren som tuggade i sig bananen i fråga, konstnären David Datuna, har själv lagt ut ett klipp på Instagram som visar hur han går fram till bananen och plockar ned den från väggen.

– Performancekonst...hungrig konstnär, säger Datuna innan han slukar i sig den gula frukten inför nyfikna besökare.

Annons

Det fräcka tilltaget till trots tycks galleriet bakom banankonsten ta det hela med ro.

– Han förstörde inte konstverket. Bananen är idén, säger Lucien Terras på Galerie Perrotin till Miami Herald.

Värdet i konstverket ligger inte i bananen i sig, utan i äkthetsintyget som följer med konstverket, och det är meningen att bananen ska bytas ut. En ny banan hade tejpats upp på väggen 15 minuter efter Datunas tilltag.

Den italienske konstnären Maurizio Cattelan ligger bakom ett flertal uppmärksammade konstverk. Bland annat en toalett i 18 karats guld, som tidigare i år stals från Blenheim Palace i brittiska Oxfordshire, där den installerats som en del av en utställning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons