1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Dadgostar enda kandidaten efterträda Sjöstedt

Det tycks vara dukat och klart för Nooshi Dadgostar (V) som ny partiledare för Vänsterpartiet. Någon verklig utmanare finns inte när tiden för nomineringar går ut i dag.
Men flera vänsterpartister är kritiska till hur processen gått till.
Nooshi Dadgostar tycks vara enda kandidat att efterträda Jonas Sjöstedt (V). Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Håkan Svenneling säger nej till att kandidera till posten som partiledare för Vänsterpartiet. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V), som nominerats av sitt distrikt i Värmland, uppger att han inte kandiderar. Stödet är inte tillräckligt starkt för honom, uppger han för P4 Värmland.

Enligt valberedningens ordförande Håkan Eriksson har det kommit in nya nomineringar, men han vill inte säga vilka de är.

– Vi ska sammanställa nomineringarna nu och höra av oss till de personerna, säger han till TT.

Förutom en ombudsman i Uppsala som anmälde sig själv på fredagen, har ingen offentligt sagt sig vilja utmana Nooshi Dadgostar, som är den enda som sagt att hon vill efterträda Jonas Sjöstedt. Och enligt flera vänsterpartister TT talat med beror bristen på fler kandidater på hur ledande partiföreträdare har uppträtt.

– Jag är kritisk mot processen, att högt uppsatta företrädare gått ut så tidigt och stöttat Nooshi. Det har skapat en uppförsbacke för andra att kandidera. Jag tycker inte att de skulle ha sagt något alls, utan låtit medlemmarna säga sitt och valberedningen göra sitt jobb, säger en vänsterpartist.

Radikalare profil

Även andra TT talat med uttrycker samma sak. Men ingen vill framträda med namn. Reaktionerna från partikamrater och ledning blir då för hård, hävdar man. En rädslans kultur råder i partiet, säger en vänsterpartist.

– Det är ett väldigt kuvat parti i dag, säger personen.

Det finns de i partiet som har politiska invändningar mot Nooshi Dadgostar, som menar att hon är en del av den nuvarande ledningens politiska linje, och som vill se en radikalare vänsterprofil.

Men det finns även de som är kritiska till Dadgostar som person.

– Hon håller inte måttet som partiledare, hon har inte det som krävs. Jag har aldrig hört henne vilja något, hon driver ingenting, säger en vänsterpartist.

Medlemmarna bestämmer

Håkan Svenneling hade helst sett att flera kandidater ställt upp, och han har uttryckt farhågor för att partiets profil som stadsparti skulle förstärkas med Dadgostar som partiledare. Men han har ingen kritik mot henne som person och håller inte med om att hon inte skulle hålla måttet.

– Oavsett vilken kandidat det blir så är det svårt att fylla Jonas skor, säger Svenneling, som nu stödjer Dadgostar som partiledare.

Den avgående partiledaren Jonas Sjöstedt avvisar kritiken mot processen att välja hans efterträdare och att den skulle vara mer eller mindre riggad uppifrån.

– Så är det ju inte, utan det är fritt fram för fler kandidater att ställa upp, säger han till TT.

– Som partiordförande har jag inte uttalat mig vare sig för eller emot någon kandidat. Jag kommer inte att göra det heller. Jag tycker att det var väldigt bra när vi hade en öppen process förra gången, men nu är det medlemmarna som bestämmer hur det blir den här gången, säger Sjöstedt.

Ny partiordförande väljs i samband med Vänsterpartiets kongress i Västerås 21–24 maj. Valberedningen presenterar sin kandidat en månad dessförinnan.

Läs mer

Mark

I DAG: Krock i Skene – två bilar har hamnat i dike

Förarna undkom utan skador

Borås

VÄDER: Grilltröst för semesterfirare – stabilare väder på ingång

Risken för skurar ligger dock i

Sommarkrönika

Och nu så vill jag sjunga att sommaren är min…

”Jag älskar Astrids sätt att förmedla hur sommaren kan uppfattas av alla sinnen.”

Borås

Västsverige: Flera gripna efter rånvåg i helgen

17 fall av personrån anmäldes under helgen i Göteborg. Nu har polisen gripit fyra personer

Sport

Här är spelarbetygen efter Elfsborgs rysare mot Kalmar

Han var bäst i Elfsborgs seger: ”Visar mest pondus”

Borås

Boråsaren satt uppe hela natten – lyckades fånga ”Neowise” på film

Kometen Neowise är nu synlig på himlen och lockar stort intresse bland astronomer