Annons

Livstid för dubbelmord – liknas vid avrättning

Nakna och inträngda i ett slutet källarutrymme sköts de båda unga männen till döds med flera skott i huvudet.
En 28-årig man döms till livstids fängelse för det brutala dubbelmordet i Stockholmsförorten Sätra förra våren, som av tingsrättens ordförande liknas vid en avrättning.
En man åtalad för samma brott frias.
Brott • Publicerad 12 februari 2020
De döda männen hittades i ett källarutrymme den 11 april i fjol. Arkivbild.
De döda männen hittades i ett källarutrymme den 11 april i fjol. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var två 28-åriga män som stod åtalade för morden på en 18-årig respektive en 21-årig man. De båda unga männen hittades ihjälskjutna i ett slutet källarutrymme i närheten av Sätra centrum i april förra året. De sköts till döds med nio skott, flera av dem i huvudet.

Enligt åklagarna, som har liknat morden vid rena avrättningar, var det en konflikt om knarkförsäljningen i Sätra som låg till grund för gärningen.

Annons

Åklagarna hade gjort gällande att männen genomförde morden tillsammans och i samförstånd. En stor del av bevisningen byggde på indicier, bland annat att de tilltalade hade setts i närheten av brottsplatsen en kort tid innan morden.

Dna på patronhylsor

Men bara den ena av de åtalade männen kunde knytas till platsen för dubbelmordet med teknisk bevisning. Att rätten fäller den man som döms beror på hans agerande innan gärningarna, att hans dna har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna, enligt rätten.

– Det fanns ingen motsvarande bevisning när det gäller den person som frias som gör att han kan knytas till brottsplatsen, säger rättens ordförande Eva-Lena Norgren.

Philip Gunnarsson är en av åklagarna i målet, och han konstaterar att tingsrätten i stort har tolkat bevisen mot den nu dömda mannen på samma sätt som de har gjort. Däremot har de skiljt sig i bevisvärderingen mot den friade mannen, bland annat avseende vad som går att tyda på övervakningsfilmer från Sätra centrum.

– De har inte tyckt att man kan se att han tar på sig ett par handskar (innan morden), eller att han gör sig av med en mobiltelefon direkt efter gärningen.

Det är sannolikt att den friande domen kommer att överklagas, säger Philip Gunnarsson.

– Vi menar att det är svårt att göra skillnad på de två som varit tilltalade. Det finns utrymme för att göra en annan bedömning än tingsrätten avseende vissa av momenten.

"Rena avrättningar"

Det finns flera försvårande omständigheter för morden som gör att mannen ska dömas till livstids fängelse, säger Eva-Lena Norgren.

– När vi har gjort bedömningen har vi beaktat att det är två personer som blivit dödade. Offren har tvingats in i ett trångt utrymme, de har inte kunnat fly, de har tvingats av sina kläder. De har varit i sittande position. Vi bedömer att den här situationen liknade rena avrättningar.

Den dömde mannen fälls även för bland annat narkotikabrott och brott mot vapenlagen. Hans advokat Johan Rainer uppger för DN att domen kommer att överklagas.

– Jag har gått igenom domen översiktligt i alla fall och vi har redan hittat flera faktafel som domstolen har baserat sina domskäl på. Vi är övertygade om att det här kommer att ändras i hovrätten, säger han till tidningen.

Marc Skogelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons