Annons

Dresden utropar "nazistnödläge"

Tyskland • Publicerad 1 november 2019
På bilden syns ryttarstatyn över kung Johan I av Sachsen i Dresden. Arkivbild.
På bilden syns ryttarstatyn över kung Johan I av Sachsen i Dresden. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Dresdens stadsfullmäktige har utropat "nazistnödläge" för att möta problemen med högerextremism i staden, enligt tyska medier.

Policydokumentet slår fast att antidemokratiska, antipluralistiska, människofientliga och högerextrema åsikter och dåd, däribland våld, blir allt vanligare, och att antidemokratiska uppfattningar har spridit sig till medelklassen, rapporterar Mitteldeutscher Rundfunk.

Annons

– Det betyder att vi har ett verkligt problem med högerextremism i staden. Det borde vara uppenbart efter fem år med Pegida, flera terrorattacker och terrorgrupper och dagliga rapporter i medierna om svastikor och Hitlerhälsningar. Vi har ett nazistproblem i Dresden och måste göra någonting åt det, säger fullmäktigeledamoten Max Aschenbach (Die Partei) till radiokanalen.

Även om beslutet främst är av symbolisk karaktär ska det leda till staden fokuserar på att stärka demokratisk vardagskultur och skydda utsatta minoriteter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons