Annons

Drar tillbaka sko – efter stjärnans protest

Idrott • Publicerad 2 juli 2019
Colin Kaepernick. Arkivbild.
Colin Kaepernick. Arkivbild.Foto: Steven Senne/AP/TT

Nike har dragit tillbaka en sko med ett motiv föreställande en tidig version av den amerikanska flaggan. Anledningen är att förre NFL-stjärnan Colin Kaepernick varnat för att designen förknippas med slaveri, enligt amerikanska medier.

Nike hade lanserat skon, med flaggan kallad "Betsy Ross" tryckt på skons häl, i anslutning till USA:s självständighetsdag den 4 juli

Annons

Men enligt tidningen The Wall Street Journal valde klädjätten att dra tillbaka skon efter invändningar från Kaepernick, som själv samarbetat med Nike och som inte varit rädd för att öppet protestera mot rasism och sociala orättvisor.

Kaepernick menar att designen på flaggan, med 13 vita stjärnor i en cirkel, är stötande eftersom den associeras med en tid av slaveri, vilket var lagligt i USA efter självständighetsförklaringen från Storbritannien under slutet av 1700-talet.

Nike skickade ut skon till försäljning, men ska sedan ha gjort en återkallelse.

"Nike har valt att inte släppa skon eftersom den föreställde den gamla versionen av den amerikanska flaggan", säger en talesman för märket till Journal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons