Annons

Dopningsutredning tar tid: Viktigt blir rätt

Svaret på B-provet kommer i stort sett direkt. Men brottaren Jenny Franssons eventuella dopningsdom kan dröja till i sommar.
Brottning • Publicerad 4 februari 2020
Dopningsutredningen av Jenny Fransson kan ta lång tid. Arkivbild.
Dopningsutredningen av Jenny Fransson kan ta lång tid. Arkivbild.Foto: Aleksandar Djorovic/TT

OS-bronsmedaljören från 2016 är ett av Sveriges medaljhopp i OS i Tokyo.

Eller var ett hopp, om nu dopningstestets B-prov också visar spår av den förbjudna substansen metyltestosteron.

Annons

Fransson nekar till att ha tagit den anabola steroiden och hävdar att hon utsatts för sabotage. Därför har hon bett att få B-provet analyserat. Detta ska ske på måndag, enligt Dagens Nyheter. Svaret på provet kommer ganska omgående.

– I normalfallet handlar det om ett par dagar, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsföreteelser på Riksidrottsförbundet (RF).

"En rejäl utredning"

Är B-provet negativt läggs utredningen ner.

– Det går fort. Annars fortsätter vi utreda det misstänkta dopningsfallet, säger Andrén Sandberg.

Fransson är avstängd under utredningen som görs av RF:s dopningskommission.

– Man utreder på olika sätt, först analyseras A- och B-provet. Sedan är det intervju med henne, det brukar ske i olika omgångar för att få klarhet i hur det hela gick till. Det är möjligt att man kommer att titta på hennes tidigare dopningsprover, säger dopningskommissionens ordförande.

– Man vill tala med idrottsledarna, kanske SOK, för att få fram så många aspekter som möjligt. Under senare år har de högprofilerade idrottarna kopplat in advokater och så vidare. Det kommer att göras en rejäl utredning så alla synpunkter kommer fram.

Kan ta fyra-fem månader

Dopningskommissionen gör sedan ett utlåtande och yrkande som skickas till RF:s dopningsnämnd som tar beslut. Detta beslut kan dröja många månader.

– Om man tittar på hur det var i Norge, med Therese Johaug som kanske är något liknande fall, tog det väl fyra-fem månader. Genomsnittligt ligger det hos oss på två-tre månader, beroende på de tilltalade – hur mycket de agerar.

Läkaren Åke Andrén Sandberg säger att det inte är särskilt ofta som ett B-prov är negativt och det är heller inte ofta som en idrottare ber att få B-provet analyserat.

Annons

Enligt A-provet var mängden metyltestosteron liten. Det är därför inte säkert att det är en tillräcklig mängd för att kunna analysera när Fransson fick i sig medlet.

– Det kan ha skett genom en liten mängd några dagar innan hon testades, eller genom en större mängd för flera veckor sedan, säger Andrén Sandberg.

Brottaren hävdar att hon är oskyldig och att hon aldrig äter kosttillskott, däremot att hon använder energidrycker.

– Man vet att det inte är ovanligt att man kan få i sig ett förbjudet medel genom kosttillskott, särskilt om man köper det på nätet. Men jag har inga siffror alls på energidrycker, och det tror jag ingen annan har heller, säger Andrén Sandberg.

Ingela Ahlberg/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons