Annons

Dopad ryss kan ge svenskt OS-brons

Internationella skidskytteförbundet har startat en dopningsutredning mot den förre ryske stjärnan Jevgenij Ustjugov.
Fälls han kan Sverige få ett OS-brons och ett VM-brons retroaktivt.
Skidskytte • Publicerad 14 februari 2020
Björn Ferry var med i det svenska stafettlaget som kom fyra i OS i Vancouver 2010. Nu kan han tilldelas en bronsmedalj retroaktivt. Arkivbild.
Björn Ferry var med i det svenska stafettlaget som kom fyra i OS i Vancouver 2010. Nu kan han tilldelas en bronsmedalj retroaktivt. Arkivbild.Foto: Maja Suslin/TT

– För oss är det lagframgångar vi har blivit rånade på. Jag tycker det skulle vara bra. De som har fuskat ska åka dit och aldrig känna sig säkra, även om det har gått 10 år, säger Björn Ferry till SVT.

Ferry var en del i det svenska skidskyttelandslag som kom fyra i herrstafetterna i OS i Vancouver 2010 och i VM året efter.

Annons

Båda gånger slutade Ryssland, med Ustjugov i laget, på medaljpallen. Fälls ryssen, som nu utreds för dopningsbrott mellan 2010–2014, blir han av med samtliga medaljer.

Det innebär att två medaljer tilldelas Sverige retroaktivt. Totalt har Ustjugov två OS-guld, ett OS-brons och två VM-silver.

Ustjugov har tidigare misstänkts för dopning men friades då. Han lade ner karriären 2014.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons