Annons

Domstol: Trump bryter mot lagen på Twitter

President Donald Trump bryter mot det första tillägget i den amerikanska konstitutionen genom att blockera meningsmotståndare på Twitter.
Det konstaterar en federal appellationsdomstol i USA.
USA • Publicerad 9 juli 2019
USA:s president Donald Trump på Twitter. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump på Twitter. Arkivbild.Foto: Twitter via AP/TT

Enligt det enhälliga domstolsbeslutet tillåts inte Trump att använda Twitters blockeringsfunktion i syfte att minska tillgängligheten för meningsmotståndare till kontot, som har 61,8 miljoner följare.

Vid en blockering på Twitter är det inte längre möjligt att se eller svara på en persons tweetar från sitt eget konto.

Annons

"Det första tillägget tillåter inte en offentlig befattningshavare som använder ett konto på sociala medier för officiella syften att exkludera personer, från en i övrigt öppen dialog, för att de uttrycker åsikter som befattningshavaren inte delar", skriver domaren Barrington Parker, med hänvisning till flera beslut i Högsta domstolen.

Vita huset har inte kommenterat utslaget.

En stämning mot Trump lämnades in i juli 2017, bland annat från organisationen Knight First Amendment Institute vid Colombia University som säger sig försvara det första tillägget. Organisationen har också blivit blockerad av presidenten. Även en polis i Texas och en komiker i New York stod bakom stämningen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons