Domingo avbokas efter anklagelser

Musik Artikeln publicerades
Operasångaren Plácido Domingo har anklagats för sexuella trakasserier. Arkivbild.
Foto: Damian Dovarganes/AP/TT
Operasångaren Plácido Domingo har anklagats för sexuella trakasserier. Arkivbild.

Operasångaren Plácido Domingo anklagas för att ha sextrakasserat kvinnor. Nu ställs flera av hans bokade framträdanden in.

Nyhetsbyrån AP:s granskning, där nio kvinnor säger sig ha blivit sexuellt trakasserade av den 78-årige spanske sångaren, har lett till att en konsert med Philadelphia Orchestra i september ställs in. Nu avbokas han även från en konsert på San Fransiscos opera den 6 oktober.

Ytterligare framträdanden, bland annat ett på New Yorks Metropolitan Opera, kan dock komma att bli av. rapporterar att en föreställning av "Macbeth", där Domingo spelar huvudrollen, ska spelas tre gånger i höst. Metropolitan kommer att avvakta den utredning om trakasserier som nu inleds vid Los Angeles-operan, där operasångaren är chef, innan man beslutar om man ska ställa in föreställningarna.

Framträdandet på Salzburgfestivalen i Österrike kommer att äga rum som planerat, enligt festivalens arrangör.

– Jag skulle tycka att det var fel och oansvarigt att på en mänsklig nivå fälla några avgöranden eller att basera några beslut på dem i det här läget, säger Hela Rabl-Stadler till nyhetsbyrån AFP.

Även operan i Dallas säger att man kommer att avvakta med avbokningar. Plácido Domingo är inbokad för framträdanden i Texas först i mars nästa år.