Annons

Dom om friskolsekretess överklagas

Uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut, enligt kammarrätten.
Nu överklagar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) domen till högsta instans.
Utbildning • Publicerad 20 december 2019
En dom om sekretess för friskolor överklagas nu till Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild.
En dom om sekretess för friskolor överklagas nu till Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi överklagar först och främst för vår egen skull. Det är ju vi som fått avslag på vår begäran att få del av statistik om fristående skolor. Men under veckan har vi också förstått att hela sektorn – politiker, skolhuvudmän och myndigheter – oroar sig för vilka konsekvenser domen kan få om den står sig, säger avdelningschef Per-Arne Andersson vid SKR till TT.

SKR överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen.

Konkurrerar med

Annons

Bakgrunden är att SKR som vanligt vände sig till SCB för att få del av statistik om landets alla skolor. I det här fallet var det gymnasieskolorna som var aktuella. Men SCB sade denna gång nej, med motiveringen att en friskolas elevsammansättning, genomströmning och betygsresultat kan påverka eller avslöja skolans ekonomiska förhållanden. Uppgifterna är med andra ord något friskolorna konkurrerar med.

– De är ett slags nyckeltal för verksamheten som skulle kunna säga något om hur den bedrivs. Det är klart att om man som förälder sitter och tittar på en skola och ser att här går mest pojkar och skolan har dålig genomströmning, så kanske man sätter sitt barn i en annan skola, sade SCB:s chefsjurist Joachim Angermund till TT tidigare i veckan.

SKR överklagade och kammarrätten i Göteborg gick på SCB:s linje.

Friskoleförbund reagerade

Reaktionerna kom snabbt. Utbildningsminister Anna Ekström (S), Liberalernas skolpolitiske talesperson Roger Haddad och Friskolornas Riksförbund menade samtliga att alla gagnas av insyn i fristående skolor. Skolverkets Eva Durhan, chef vid myndighetens analysavdelning, påpekade att domen skulle kunna leda till att inte heller Skolverket kan redovisa statistik om friskolor.

– Alla borde vinna på insyn och transparens. Föräldrar som inte kan se resultaten för en friskola kanske just därför väljer en annan skola, säger Per-Arne Andersson.

Han sätter också frågetecken för att sekretessen skulle gälla i vissa fall, som när det bara finns en friskola i en kommun.

– Vad betyder det? Det är svårbedömt. Kammarrättens dom är väldigt kortfattad, säger Per-Arne Andersson.

Anna Lena Wallström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons