Annons

Dolly Style-avhoppare solodebuterar: Äntligen

När Alexandra Salomonssons bandkollegor i Dolly Style hoppade av stannade hon kvar, tills det inte gick längre.
Nu satsar 22-åringen på en solokarriär.
Musik • Publicerad 10 april 2019
Alexandra Salomonsson, som ligger bakom artistnamnet Allysandra, släpper sin debutsingel som soloartist. Hon har tidigare varit en del av gruppen Dolly Style. Pressbild.
Alexandra Salomonsson, som ligger bakom artistnamnet Allysandra, släpper sin debutsingel som soloartist. Hon har tidigare varit en del av gruppen Dolly Style. Pressbild.Foto: Kolaco Kourouma

Som 17-åring blev Alexandra Salomonsson rekryterad till det som skulle bli popgruppen Dolly Style tillsammans med Carolina Magnell och Emma Pucek. Gruppen grundades av Emma Nors och Palle Hammarström och konceptet var enkelt – de tre artisterna tilldelades rollerna Polly, Molly och Holly, som enligt berättelsen kom från ett dockhus i Dollyville. Under alla framträdanden skulle de vara i karaktär, med färgglada peruker och söta klänningar.

Guppen fick sitt publika genombrott i Melodifestivalen 2015 med låten "Hello hi". Efter ett år lämnade Magnell och Pucek projektet, sedan dess har Dolly Style drabbats av flera avhopp. Alexandra Salomonsson var gruppens enda originalmedlem fram till att hon slutade 2018.

Kände sig utbytbar

Annons

I dokumentärserien "Dolly Style-fabriken" som sändes på SVT tidigare i år kritiserade många av avhopparna Emma Nors och Palle Hammarlund. Enligt dem fick Dolly Style-medlemmarna inte vara feminister, de tvingades uppfylla vissa utseendekrav och menade att vissa låttexter var sexistiska. Efteråt har Emma Nors i ett Facebookinlägg nekat till att hon ska ha uttalat sig nedlåtande om vikt och menar att hon inte har missbrukat sin ledarposition.

Emma Nors och Palle Hammarlunds vision är att det ska finnas fler Dolly Style-grupper som parallellt turnerar i olika länder. Alexandra Salomonsson gick runt med känslan av att vara utbytbar – det var lätt att fixa en ny tjej med samma peruk och kläder.

– Det är väldigt påfrestande. Det är som att vara i en familj, men man vet inte om ens familjemedlemmar kommer att byta ut en när som helst, säger hon.

"Skinn på näsan"

Samtidigt satsade hon allt för att få stanna, och i dokumentären beskriver hon känslan av att i fyra år ha lagt all sin kreativitet i en påse och att skaparna sedan bara kunde ta med sig säcken utan henne.

– Jag hade alltid hopp om att vi skulle ta världen, jag såg hela tiden hur det här blev större och större. Sedan ville jag inte svika fansen. Jag ville vara med när vi slog utomlands också, säger hon till TT.

Men 2018 fick hon nog av Dolly Style.

– Vi hade blivit lovade att vi skulle vara tjejgruppen som fick turnera världen runt, sedan togs det ifrån oss, säger hon.

Nu satsar hon på en solokarriär under namnet Allysandra och på fredag släpper hon debutsingeln "Off limits". Alexandra Salomonsson har vuxit upp med musik, längtat länge efter en egen karriär och känner nu att hon kan styra över sitt eget uttryck. Hennes mål är att sprida kaxig och färgglad popmusik till hela världen, och hon märker att många fans från Dolly Style-tiden även är intresserade av hennes solodebut.

– Jag har längtat efter det här hur många år som helst. Äntligen, säger hon.

Samtidigt ser Alexandra Salomonsson Dolly Style-tiden som en lärdom.

Annons

– Jag är jätteglad att jag fick de här fyra åren, det har gett mig insikt i musikbranschen och en fot in. Jag har sett fördelar och nackdelar, och fått mycket skinn på näsan, säger hon.

TT har sökt Emma Nors.

Sofia Sundström/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons