Annons

Dokumentärfilmaren DA Pennebaker är död

Han var med och uppfann både den moderna dokumentärfilmen och musikvideon. Den banbrytande amerikanske filmaren DA Pennebaker är död.
Han blev 94 år gammal.
Film • Publicerad 4 augusti 2019
Dokumentärfilmaren DA Pennebaker och hans fru Chris Hegedus vid en filmpremiär 2005. Arkivbild.
Dokumentärfilmaren DA Pennebaker och hans fru Chris Hegedus vid en filmpremiär 2005. Arkivbild.Foto: Adam Roundtree/AP/TT

Enligt avled Pennebaker i tisdags, 94 år gammal.

Donn Alan Pennebaker var med och utvecklade dokumentärfilmandets teknik och ligger bland annat bakom klassiska dokumentärer som "Se dig inte om" (1967), "Monterey pop" (1968) och "The war room" (1993).

Annons

"Se dig inte om" handlar om Bob Dylans turné i Storbritannien 1965 och anses vara en av filmhistoriens bästa dokumentärer. Filmen innehåller en stilbildande scen där Dylan slänger textkort på marken medan låten "Subterranean homesick blues" spelas. Scenen blev en viktig inspirationskälla när musikvideon växte fram ett par decennier senare.

Fick Oscar

I "The war room" följde han Bill Clintons medarbetare under presidentvalskampanjen 1992. Filmen blev Oscarsnominerad.

DA Pennebaker belönades med en heders-Oscar för sin gärning inom dokumentärfilm 2013. Statyetten delades ut av Michael Moore, som då sade att Pennebaker tillsammans med en handfull andra filmare "uppfunnit inget mindre än den moderna dokumentären".

Följde Kennedy

DA Pennebaker utvecklade sin stil som filmare när han 1960 arbetade med Robert Drews dokumentär "Primary", som följde John F Kennedys primärvalskampanj. Nya kameror med synkroniserat ljud tillät filmare att följa sina objekt utan att behöva förlita sig på berättarröst.

– Man ville driva historien med hjälp av vad människor sade till varandra och inte med vad man själv hittade på i ett gult anteckningsblock, sade Pennebaker själv vid ett tillfälle, skriver .

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons