Annons

Doi dubbel vinnare i Båstad – hyllar vädret

117-rankade Misaki Doi vann singelfinalen i Swedish Open. Sedan vann japanskan även dubbeln tillsammans med Natalia Vikhlyantseva.
Om det blir en WTA-turnering i Båstad nästa år är oklart, men Sofia Arvidsson menar att årets vecka gett goda förutsättningar för att arrangera den även då.
Tennis • Publicerad 13 juli 2019
Misaki Doi vann både singel- och dubbelfinalen.
Misaki Doi vann både singel- och dubbelfinalen.Foto: Adam Ihse/TT

Solen gassade, gruset var klanderfritt rött, bollkallarna var pigga och publiken satt bänkad. Det enda som saknades var svenskorna när damveckan i Swedish Open skulle avgöras.

I stället fick Båstadpubliken hålla till godo med japanskan Misaki Doi och Danka Kovinic, Montenegro, i lördagens singelfinal.

Annons

Och de båda bjöd på en fin tennismatch, där Doi till slut stod som segrare – trots att hon tidigt i matchen tappade sin serve. Men den 117-rankade japanskan kom tillbaka, vann första set (6–4) och tog hem även det andra med samma siffror.

– Tack så mycket! Det här är en underbar turnering, sade Doi när hon tog emot prischecken på 20 000 dollar, motsvarande 187 000 kronor.

Den efterföljande dubbelfinalen var en jämn historia. Men till slut stod hon där, Doi, som en vinnare. Igen. Tillsammans med ryskan Natalia Vikhlyantseva vann Misaki Doi dubbeln efter 2–1 i set i en match som sträckte sig över nästan två timmar.

Misaki Doi, som för första gången besökte både Båstad och Sverige, passade efter de dubbla vinsterna på att hylla Sverige – och kanske mer oväntat det svenska vädret.

– Det är en väldigt fin turnering. Jag gillar det här vädret, det passar mig och svenskarna har varit väldigt trevliga, säger hon och lovar att komma tillbaka nästa år.

"Fått inspiration"

Fem svenskor deltog när damturneringen i år gjorde comeback i WTA-skrud – tre av dem åkte ut redan i den första omgången. Johanna Larsson, som vann turneringen 2015, blev bästa svenska med sitt uttåg i den tredje omgången.

Trots det menar turneringschefen Sofia Arvidsson att en turnering som Båstad ger värdefull erfarenhet. Arvidsson spelade själv i Båstad under sina år som aktiv och pekar, precis som många andra, på hur viktigt det är med en stor damturnering i Sverige.

– Det betyder allt. Ända sedan man var liten drömde man om att en dag bli så bra att man får spela i Båstad inför en massa folk. Det är enormt viktigt.

"Utvärdera"

Samtidigt är det ännu oklart om den svenska WTA-turneringen kommer att spelas också nästa år. Tajmning och ekonomi är två viktiga aspekter som behöver analyseras.

– Det är inte hur lätt som helst att bara starta en WTA-turnering. Den här turneringen är i ett år, sedan får vi sätta oss ner och utvärdera, säger Arvidsson.

– Men jag tycker årets vecka har varit jättebra. Vi har haft mycket folk på läktaren, god stämning, många svenska tjejer som har spelat. På så sätt har det varit bra.

Robin Salomonsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons