Annons

Dog i arresten – anhöriga får skadestånd

Brott • Publicerad 6 februari 2020
Anhöriga till en man som dog i arresten i Karlstad 2018 får totalt 120|000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. Arkivbild.
Anhöriga till en man som dog i arresten i Karlstad 2018 får totalt 120|000 kronor i skadestånd av Kriminalvården. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

I januari 2018 dog en man i arresten i Karlstad sedan han hamnat där enligt lagen om omhändertagande av berusade personer. Två kriminalvårdare dömdes senare för tjänstefel i samband med dödsfallet och nu får mannens anhöriga totalt 120 000 kronor i skadestånd av Kriminalvården, skriver tidningen Publikt.

Enligt tingsrätten hade vårdarna missat att utföra delar av den rutinmässiga tillsyn som ska ske var femtonde minut. Kriminalvården skriver i beslutet om skadestånd att det finns tillräckligt mycket som talat för att dödsfallet "hade förhindrats om myndigheten inte agerat felaktigt eller försumligt”.

Annons

Mannens två minderåriga barn får 30 000 kronor vardera, efter att via sina ombud ha begärt det dubbla. Även mannens föräldrar hade ansökt om 60 000 kronor vardera men får hälften.

Dessutom hade sju syskon till mannen begärt skadestånd men Kriminalvården avslår deras ansökan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons