Annons

Första dödsfall av viruset i Europa

Europa har fått sitt första dödsfall i det nya coronaviruset. En 80-årig man i Frankrike som varit i karantän en längre tid har avlidit. Han är det första dödsfallet utanför Asien.
I Kina fortsätter kampen för att stoppa spridningen. Nu ska använda sedlar rengöras och isoleras, uppger landets centralbank.
Coronavirus • Publicerad 15 februari 2020
Människor utanför en tågstation i Peking.
Människor utanför en tågstation i Peking.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Vårdpersonal behandlar smittade patienter på Ditansjukhuset i Peking.
Vårdpersonal behandlar smittade patienter på Ditansjukhuset i Peking.Foto: Zhang Yuwei/AP/TT
Ytor utanför en tågstation i Peking desinficeras.
Ytor utanför en tågstation i Peking desinficeras.Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Spridningen av viruset fortsätter och smittan har skördat över 1 500 människors liv. Viruset har nu fått sitt första dödsfall utanför Asien där en person avlidit i Frankrike, meddelar hälsominister Agnès Buzyn. Enligt BBC rör det sig om en 80-årig man från Hubei, den värst drabbade kinesiska provinsen, som suttit i karantän på ett sjukhus Frankrike sedan i slutet av januari.

Dödsfallet är det första i Europa och det fjärde utanför Fastlandskina. Filippinerna, Hongkong och Japan har tidigare haft varsitt dödsfall.

Annons

I Kina uppmanas människor som återvänder till Peking efter ledigheten i samband med det kinesiska nyåret att stanna hemma i två veckor, en i raden av åtgärder som landet vidtar för att stoppa spridningen av viruset.

Sedlar rengörs

På lördagen gav sig även den kinesiska centralbanken in i kampen mot viruset: sedlar ska desinficeras. Banken meddelade att man kommer ta in och desinficera använda sedlar och sedan hålla dem i förvar i sju till fjorton dagar. Hur länge sedlarna ska förvaras beror på hur allvarligt utbrottet av viruset är i regionen där de används.

Fan Yifei, vice ordförande för Kinas centralbank, säger att landets banker har uppmanats att tillhandahålla nya sedlar till medborgarna så fort det går. Centralbanken har utfärdat sedlar till ett värde av 4 miljarder yuan (motsvarande cirka 5,5 miljarder kronor) till Hubeiprovinsen.

Huruvida sedlar i karantän faktiskt kommer att ha någon effekt på smittspridningen är oklart då allt fler kineser slopar kontanter.

Antalet nya bekräftade fall har blivit färre och forskare i Kina förutspår att viruset når sin kulmen i slutet av månaden. Men Världshälsoorganisationen (WHO) är mer försiktig i sin prognos och säger att det är alldeles för tidigt att säga något om fortsättningen.

Majoriteten i Hubei

I Hubei har antalet smittade stigit med 2 420 nya fall det senaste dygnet, rapporterar hälsomyndigheten. Det betyder att över 66 000 människor har konstaterats bära på viruset, varav över 54 400 befinner sig i Hubei.

Flera länder har stoppat resenärer från Kina och flygbolag har ställt in flyg för att hålla smittan borta.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel kön på den döde i Frankrike.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons