Annons

Saudisk man dödade fyra på marinbas i USA

En saudisk militär vid flygvapnet utbildades på en marinbas i Florida.
I en skolbyggnad i fredagsgryningen drog han vapen och öppnade eld. Minst fyra personer dödades innan han sköts ihjäl.
USA • Publicerad 7 december 2019
Insatspersonal vid marinbasen Pensacola i Florida där en saudisk militär dödade minst fyra personer på fredagen.
Insatspersonal vid marinbasen Pensacola i Florida där en saudisk militär dödade minst fyra personer på fredagen.Foto: AP/TT

Dödsskjutningarna inträffade i den byggnad där marinbasen Pensacola har ett stort studiekomplex. Den saudiske militären tillhör Saudiarabiens flygvapen, som ofta samarbetar med marinbasen i den amerikanska delstaten Florida.

Polis säger att mannen rörde sig på två våningar i skolbyggnaden. Det första larmet kom klockan 06.51 lokal tid, och några minuter senare var de första poliserna från Escambias sheriffkontor på plats. Gärningsmannen sköts ihjäl av en biträdande sheriff.

Annons

Floridas guvernör Ron DeSantis säger att den misstänkte gärningsmannen ingår i ett utbildningsprogram som länge pågått med Saudiarabien.

Okänt motiv

Motivet till dådet är ännu okänt. Men DeSantis vädrade oro över dödsskjutningen, den andra på en amerikansk militärbas inom en vecka:

– Det kommer förstås att väckas många frågor om denne individ med utländsk nationalitet, som tillhör det saudiska flygvapnet och som är här och utbildas på amerikansk mark.

Ett okänt antal skadade har förts till lokala sjukhus, twittrade marinbasen som efter skottlossningen omedelbart stängdes.

Saudiarabiens regering tog omedelbart kontakt med Vita huset, beklagade djupt händelsen och erbjöd assistans.

Noggrann granskning

På basen finns runt 16 000 militärer och över 7 000 civilister, enligt lokala medier. Piloter i marinflyget får sin första utbildning där.

Både USA och Saudiarabien säger att de militärer som väljs ut för att delta i utbildningen granskas noga.

Dagen före händelsen i Florida sköt en sjöman ihjäl tre civilanställda vid den kombinerade flyg- och flottbasen Pearl Harbor-Hickam i Hawaii. Därefter begick han självmord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons