Annons

Dödade IS-ledarens syster förhörs

Turkiet har gripit den dödade IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis syster i norra Syrien, enligt turkiska källor. Förhoppningen är att hon ska bidra med värdefull information om terrorrörelsen.
Turkiet • Publicerad 5 november 2019
Arkivbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som dog under ett USA-anfall i slutet av oktober.
Arkivbild av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som dog under ett USA-anfall i slutet av oktober.Foto: USA:s försvarsdepartement/AP/TT

Den 65-åriga kvinnan greps under en insats i närheten av den turkiskkontrollerade staden Azaz i nordvästra Syrien, uppger en högt uppsatt turkisk källa för Reuters.

– Vi hoppas att al-Bahgdadis syster blir en guldgruva för underrättelseinformation vad gäller IS inre krets, säger den turkiska källan.

Annons

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar Syrienkonflikten från Storbritannien, har bekräftat gripandet. Enligt organisationen ska även kvinnans make, hennes svärdotter och hennes fem barnbarn ha gripits.

Beskrivs som framgång

al-Baghdadi dog i samband med en amerikansk militärinsats i den syriska provinsen Idlib. Enligt USA sprängde sig IS-ledaren till döds efter att ha jagats ner i en tunnel.

Den turkiska regeringen beskriver gripandet av den 65-åriga kvinnan som ett bevis på Turkiets vilja att bekämpa IS.

"Gripandet av al-Baghdadis syster är ytterligare ett exempel på framgång för våra antiterrorinsatser", skriver Fahrettin Altun, kommunikationschef vid Turkiets presidentkansli, på Twitter.

"Det har spridits mycket negativ propaganda mot Turkiet i syfte att väcka tvivel om vår beslutsamhet (i kampen) mot Daesh (IS)", tillägger Altun.

Kritik mot Turkiet

Turkiet har fått kritik för att ha satt framgångsrika insatser mot IS i nordöstra Syrien ur spel genom sin militärinsats för att driva bort de kurdiskdominerade SDF-styrkorna från regionen. SDF har spelat en central roll i kampen mot terrorrörelsen i Syrien.

IS har bekräftat al-Baghdadis död och uppgett att man utsett en efterträdare vid namn Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi. Namnet antas vara ett nom de guerre, alltså ett täcknamn, enligt BBC.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons