Annons

Djokovic: "En av de största rysarna jag spelat"

Tidernas längsta Wimbledon-final.
Sedan stod han där som vinnare, igen, Novak Djokovic – som nu tangerar Björn Borg i antalet titlar på tennisgräset i London.
Tennis • Publicerad 14 juli 2019
Novak Djokovic tog femte titeln i Wimbledon.
Novak Djokovic tog femte titeln i Wimbledon.Foto: Tim Ireland/AP/TT

Roger Federer hade pratat om finalen som ett skolprov. Att det inte fanns så mycket att förbättra timmarna före, att allt arbete redan var gjort. Det var bara att gå in och göra sitt bästa, resultaten hade gått hans väg under året, där schweizaren bland annat tagit sin 100:e ATP-titel och nått sin tolfte Wimbledon-final, och han gick in i finalen, det yttersta examenstestet, med gott självförtroende.

Bredvid honom i skolbänken satt Novak Djokovic. För fjärde gången på gräset i London, för tredje gången i final.

Annons

Två gånger tidigare hade serben lämnat salen med bäst resultat. Båda gångerna med en pokal i händerna.

Den här gången såg det länge ut att bli Federers tur.

Bländande spel

Den schweiziske världstrean, som både har flest titlar i turneringen genom tiderna (åtta) och som är jämte Björn Borg när det gäller flest raka finalsegrar (fem), inledde i rasande tempo och servade hem det första gamet utan större ansträngning.

Svenske legendaren Mats Wilander hade pratat om att Federers serve "inte är så hård", att Djokovic skulle returnera de flesta.

Det fick publiken inte se mycket av under de inledande minuterna.

Men serben kan, han också.

Världsettan svarade med att nolla sin motståndare i andra gamet och trots att de flesta hade anat vad som komma skulle den här söndagseftermiddagen, ännu en episk final mellan två av sportens största, var det svårt att inte häpnas av kvalitén på tennisen som spelades.

Federers patenterade enhandsbackhand i kombination med kyla och väl avvägda stoppbollar, mot Djokovics enorma driv och betongfasta defensiv.

Det var också Djokovic som tog hem första set, med minsta möjliga marginal, efter tiebreak.

Kan passera Björn Borg

I andra kom Federer tillbaka, bröt sin motståndares serve två gånger fram till 4–0 och vann komfortabelt med 6–1. Men Djokovic tappade inte fokus. I tredje set var serben än en gång starkast i tiebreak (7–4) och tog ledningen med 2–1 i set.

Annons

Federer började dock hitta in allt mer i de långa bollduellerna och vann fjärde set med 6–4, efter att ha brutit Djokovics serve två gånger i rad.

Femte set?

Det går till historieböckerna.

Efter en nagelbitare som aldrig tycktes ta slut, femte set gick till tiebreak efter 24 (!) game, och där Djokovic bland annat räddade två matchbollar, kunde serben till slut bryta Federers serve och sträcka händerna i skyn. Det blev 7–3 i matchens tredje och sista tiebreak, segersiffrorna skrevs till 7–6, 1–6, 7–6, 4–6, 13–12.

Efteråt hade Djokovic svårt att sätta ord på känslorna.

– Det här var, om inte den mest spännande och nervkittlande finalen jag någonsin spelat, så åtminstone topp två eller tre i min karriär. Och mot en av de bästa spelarna någonsin, Roger, som jag har stor respekt för, säger Djokovic i Kanal 5:s sändning.

– Tyvärr så måste en spelare förlora i sådana här matcher. Båda hade sina chanser. Det var ganska overkligt att ha matchbollar emot mig, att komma tillbaka och sedan spela ett tiebreak vid 12–12, fortsätter serben.

"Hade allt"

Förutom äran och berömmelsen kunde han också njuta av att nu ha tangerat Björn Borg i antalet titlar i turneringen (fem). Bragden gjorde också honom drygt 27 miljoner kronor rikare.

Att finalen är den längsta i Wimbledons historia, klockan stannade på fyra timmar och 57 minuter och raderade därmed Roger Federer och Rafael Nadals rekordnotering från 2008 (fyra timmar och 48 minuter), var dock inget som Federer jublade över.

– Jag ska försöka glömma det, sade schweizaren och log.

– Det var en lång match som hade allt. Jag hade mina chanser och Novak också. Vi spelade fantastisk tennis. På ett sätt är jag nöjd med mitt spel, men Novak var otrolig. Grattis kompis, det där var galet, fortsatte Federer.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons